Lågkolhydrat och glutenfritt matbröd

Äntligen kommer receptet som jag utlovat!

Material
  • Två bunkar - en för de våta indregienserna och en annan för de torra.
  • En sockerkaksform, men det går lika bra (om inte bättre) att göra brödet i form av tekakor också.
  • En slev eller slickepott.
  • En visp. Det går bra med en handvisp.
  • Ugnen på ca 175 grader.

Torra ingredienser
  • 1 dl Pofiber
  • 1 dl Fibrex
  • 1 msk Fiberhusk (eller pulveriserat psylliumfrö)
  • 1 msk Glutenfritt Surdegspulver
Samtliga nämnda ovan finns på glutenfria hyllan!
  • 1 dl Sojamjöl.
  • 1-2 krm Salt
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 msk Sesamfrön för att "bröa" formen med
Valfritt: Linfrön eller andra frön. Några nypor med brödkryddor.

"Blöta" ingredienser
  • 4 st Ägg
  • 2 dl Matlagningsyogurt, naturell Soygurt/Yogurt, Fil, Gräddfil eller Creme Fraiche
  • 1-2 dl riven Ost. Om du använder ost som inte går att riva, typ Mozzarella eller Fetaost, så måste du finfördela/smula osten istället.
  • Smör till att smörja formen med.

Gör så här

Bunke 1
Blanda alla torra ingredienser i ena bunken förutom Fibrex som ska i andra bunken.
Bunke 2
Blanda alla blöta ingredienser, men vänta gärna med osten tills ihopblandningen (se nedan). Vispa upp de blöta ingredienserna ordentligt. Häll ner Fibrex, rör om och låt stå och dra.



Formen
Smörj formen ordentligt med smör. Bröa med sesamfrön (istället för ströbröd).
En annan metod är att täcka hela formen med bakplåtspapper vilket gör det lättare att få loss brödet ur formen. Metoden med sesamfrön kräver att du har ordetligt med smör och sesamfrön för annars fastnar brödet!
Det går naturligtvis jättebra att göra brödet som tekakor direkt på ugnsplåten också :)

Ihopblandningen
Rör nu om i Bunke 2 och blanda sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och osten under omrörning. häll ner i formen och låt stå i ca fem minuter innan du ställer in den i ugnen.

Gräddning
Grädda på  175 grader i ca 15 minuter (10 minuter i varmluft ??)
När brödet är färdggräddat så ska det stå och svalna innan det ska plockas ur formen. Om du använde "sesamfrö-bröar-metoden" så måste du lossa på brödet med hjälp ab en stekspade för att få ur brödet.


Voila! Färdigt :)

Tips!
  • Du kan finfördela Fibrex genom att köra det i mixer ifall du vill ha ett slätare bröd.
  • Skalade sesamfrön har lägre kolhydratvärde än de oskalade fall du vill hålla ner på dessa.
  • De som inte bryr sig om att hålla nere kolhydratvärdet kan likväl använda Majsmjöl eller Rismjöl istället för Sojamjöl om man vill det, då blir brödet säkert inte lika "tungt" heller.

Kommentarer
Postat av: saralovisa

Åh vad spännande!

Hahaahha med alarmet menas Alfons. Jag skulle ALDRIG ställa väckarklockan:)

2011-06-21 @ 12:01:07
URL: http://saralovisa.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin