Balansövning i spälsängen

Igår morse stod lillen i spjälsängen och övade sin balans.


Vilken tur att man har en mjuk rumpa och en stötdämpande blöja när man tappar balansen.


Men det gick faktiskt ganska bra så länge man fick hålla i sig i sängkanten!


Han behöver fortfarande hjälp upp från knästående till att stå upp på fötterna eftersom det blir lite vingligt, men när han väl står upp så är det ganska stadigt! eller.. njaa, så länge han får hålla i något det vill säga  :)

Första egna Morsdagen

Det här är min allra första morsdagen som jag firar som mamma!
Så hur gör man? Ska man sitta och vänta på gäster eller vadå?

Jag ska först och främst stoppa ner lillen i vagnen, dra på regnskydd och sedan traska ut i det ruskiga vädret. Jag måste handla ingredienser till min tårta! Ja, det är klart att jag ska ha en tårta, det förtjänar jag!

Jag ska väl ringa min mamma också :)  Nu hade det varit roligt att ha dem här.

what is she building out there?

Jorå, det kan jag berätta för er!

Jag är i full fart att fixa och trixa på balkongen (fortfarande) och min käre livskamrat ville så gärna släpa ut tvåsitssoffan dit ut, så igår ställde vi ut den. Vi får väl se hur lång tid det tar innan den blir sunkig :P


Sedan har en hel drös av döda blommor, gamla kartonger och löv har kastats i soporna, men det fanns en sak därute som jag inte hade hjärta att slänga.

Jag hade en gammal pinnstol som hade stått där på balkongen ett bra tag. Pinnstolen hade spruckit tvärsöver sitsen och även om jag hade lagat den så skulle den aldrig mer vara säker att sitta på. Där har den stått och fungerat som ett rangligt avlastningsbord sedan 2007.

Men nu blir det andra bullar! Pinnstilen har nämligen fått bli två fanatsiska hyllor istället.


Jag sågade av stolen på mitten utefter den spruckna sitsen. Tadaa!

Ugglan har jag satt fast med dubbelhäftande tejp och sedan gaffatejp på det. Det här är en av hyllorna. Den ska få tjäna som blomhylla i sommar tänkte jag.

Här nedan lägger jag upp några till bilder för de som är intresserad av att se i lite fler vinklar (klicka för att se större).


Jo, grannarna lär ju börja misstänka att det har slagit slint i skalleknoppen på mig.. eller så har de redan förstått sedan några år tillbaks  :S

Billig Humor

Lillen har fått tag på sin pappas billiga humor!


... riktigt billig humor

Balikongen


Jag försöker fixa på balkongen


försöker...


Sockerfria hallon -och körsbärsmaränger

Jag fixade sockerfria hallon- och körsbärsmaränger. De blev inte så vidare söta (som ni kan förstå), men de blev friska och syrliga eftersom jag vräkte ner mängder av frystorkade bär.

Det blev otraditionellt och gott!

Jag gjorde sockerfria hallon -och körsbärsmaränger och äggvita och frystorkade bär.

Men jag borde gräddat dem på lite lägre värme och istället längre tid för att slippa den där brunaktiga ytan. Eller kanske man skulle haft aliminiumfolie över dem? Hur får man dem sådär frasiga?? Mina blir mer sega.

Jaja, det får bli ett senare experiment!

---------------------------------------------------------------

Frystorkade bär går att köpa här. Kilopriset ser ut att vara hutlöst dyrt, men det är för att man har tagit bort all vätska från bären - de är verkligen dryga att använda, 75 gram motsvarar ca 750 gram färska bär.

Golvlek

Här sitter vi och leker.
Otto hade fortfarande lite feber när bilden togs, det syns lite på hans rosiga kinder. Själv sitter jag och kutar med ryggen som nån annan Quasimodo - jag måste verkligen börja sträcka på mig :P

Utställning

Igår var jag på Umeå Konstskola's slututställning.


Jag gick ju där nått år.. kanske det var 2007-2008 (Sara, när var det?).

Det var en mycket tillfredsställande utställning och jag blir lite avundsjuk på alla som ställde ut i år -de hade nämligen haft svetsning på schemat!! JAG VILL JU OCKSÅ SVETSA KONST!



Här ser ni Christoffer Niva ståendes bakom sin monsteruösa svetsskapelse! Den ska tydligen kopplas ihop med en eldkastare i nått av de där rören :D


Jag träffade även en liten god vän..



Fia!! och mamma Gabrielle (För er som inte redan visste det så är Fia en kompis till min lille son).


Där efter har jag bara foton på Fia :P

Ojojoj, hur kunde det bli så tokigt? Menar du att du inte fotade något annat?
Näe, typ inte...


Jag tycker i alla fall att ni som bor i Umeå, eller i närheten, ska gå och se utställningen. Den är finns att besöka borta på Umedalens gamla mentalsjukhus. Kolla på första bilden så ser ni öppentiderna.

Sjukhusvisit

Jag tog med lille parveln till Barnmottagningen på sjukhuset igår. De på sjukvårdsrådgivningen tyckte inte att det skulle vara nödvändigt bara vi såg till att han fick i sig dricka, men både jag och Jens kände att det inte stod riktigt rätt till.

Det är ju en sak att vara sjuk och inte vilja äta, men att vara jättesjuk och neka allt som stoppas i munnen (även tandborstning) i flera dagar - att kräkas och bli hängigare och tröttare på grund av vätskebrist, det är inte okej!



Härom dagen såg jag att han klappade sig för örat. Då drog jag mig till minnes att det faktiskt gör ont att svälja då man har ont i öronen! och dessutom kan öronproblem påverka balansen så att man mår illa och det i sin tur kan leda till kräkningar.

Sagt och gjort! Jag ringde Barnmottagningen och sa att jag ville att de skulle kolla hans öron.

Han fick träffa en supersnäll läkare. Hon nöp honom i skinnet, kollade i halsen och i öronen. Det var inte akut med vätskan eftersom jag hade lyckats få i honom en hel del vätskeersättning under natten. Halsen var det inte heller något fel på, men ena örat var jätterött (det andra örat såg hon inte för han hade så mycket öronvax :P).

Han hade ju öroninflammation!!

Läkaren bekräftade att det kunde vara inflammationen som gjorde att han kräktes, även om det kunde vara så att han hade flera åkommor samtidigt, men öronen kan påverka balansnerven som ligger alldeles i närheten och vissa barn kräks då de har ont också.


Han fick medicin som han ska ta i fem dagar och han har redan börjat äta och dricka lite. I morse åt han majskrokar och efter det fick jag ge honom gröt, men han äter fortfarande ganska långsamt och försiktigt.

Det är en lättnad att det börjar gå åt rätt håll.

Ta i Trä

I natt fick jag i lillen 50 ml vätskeersättning och lite välling och nu idag har jag lyckats trycka i honom sammanlagt 150 ml välling. Han har inte kräkts sedan igår! Hoppas, hoppas, hoppas att han får behålla det han ätit idag.

Igår kräktes han verkligen upp allt! Jag skiter i de påståenden som säger att bebisar inte kräks upp allt de har ätit - Jag lovar att han kräktes allt han hade! han t.o.m. "tomkräktes" efteråt.

Jag funderar på att ta in honom till Barnmottagningen så att de kan kolla upp öron och svalg på honom. Han är fortfarande väldigt trött och han mat- och dryckvägrar fortfarande. Det jag fått honom att dricka har jag tvingat i honom under bittra strider av gråt, klös och sparkar.

Jag är lite rädd för att mattraumatisera honom för nu kvälgs han bara han ser pipmuggen eller nappflaskan :(  Men det känns inte som att jag har något annat val!

Men det ser lite ljusare ut idag...

*tar i trä*

Matvägran och Kräk-VM 2011

Nu luktar allt kräk här hemma! De senaste dagarna har lillen kräkts var och varannan gång som vi försöker mata honom. Det hela började när febern gick ner. Han började kräkas och matvägra. Jag, lillen, köket, inklusive en massa klädbyten står och osar spya.



Vi ringde bvc och sjukvårdsrådgivningen som båda sa att vi skulle fokusera på vätskan - kaloririka drycker som är milda för magen, vällning, vatten och vätskeersättning.

Ja, men han kräks ju av allt! nu i morse vägrade han även välling och vatten trots att han borde vara jättehungrig då han inte åt något riktigt kvällsmål. Då ringde vi barnmottagningen på sjukhuset. De tyckte inte att det lät akut på något vis och sa...

-De kräks sällan upp all vätska även om det ser så ut. Så länge han kissar minst var 6e timme så är det ingen fara!

så det är väl bara att fortsätta truga i vätska, vilket kräver all hans vakna tid, och sedan låta honom sova däremellan.

Men efter det samtalet kom vi på det! Matvägran och kräkningarna började när han blev feberfri, då vi även slutade ge alvedon.. Men ifall han nu har ont i svalget och kanske är lite svullen i halsen så kanske han har svårt att svälja om han inte får något som stillar det onda.

Känns som att vi borde förstått det tidigare.

Nu ska jag börja ge alvedon igen och se ifall han äter/dricker bättre på det. Kanske tar det ner inflamationen i halsen ifall det är det som är problemet) och då bör han ju inte kräkas lika mycket heller.

Håll tummarna att det funkar!

Inte helt okej

I fredags skulle en kompis komma på besök och jag hade bakat en smaskig hallonpaj. Pajen innehöll inget vetemjöl och var sötad med agavesirap, men den var ju ändå kalorimässigt fulländad med massor av gräddbaserad hallonmousse!

Kompisen orkade inte komma eftersom hon hade jobbat stenhårt på sin praktik och var helt slut.

Så stod jag där med en sagolik hallonpaj i kylskåpet. Vad gör jag?


Jag åt upp hela själv!

Inte helt okej. Men det kändes inte helt fel heller!
Den satt minsann som ett schmäck i maggropen :)

Ta sommarmodet i egna händer!

Sedan jag skrev detta inlägg har jag förargat mig mer än vanligt över att det inte finns kläder som riktigt passar mig - Kupor är för trånga, midjor hamnar nere vid höftbenen, capribyxor blir vanliga byxor och vanliga byxor blir för långa! Jo jag antar att jag inte är ensam om dessa problem, för  även om måtten ser annorlunda på er ut så är det väl inte många som ligger inom ramarna för kroppsnormen.

Anyways, jag gick i alla fall till affären i stan som brukar ha underkläder och badkläder för lite "kurvigare" kroppar. Gissa vad som hände! Näe, jag kunde naturligtvis inte ha de där fina badkläderna :P Istället visade expediten mig en mängd andra bikinis och baddräkter som jag skulle kunna få på mig... alla var svarta eller i något klämmigt svart-vitt mösnter och allt i tantmode!! (har inget imot tantmode ifall det är stiligt, men det där var bara smaklöst).

Jag skulle kunnat börjat gråta när jag kom ut från affären, men jag kände mig mest arg, irriterad och bestämd..

- Nu jävlar ska jag ta sommarmodet i egna händer! Kan inte kläderna anpassa sig efter mig så får väl jag anpassa kläderna istället.

...och det var då jag bestämde mig för att sy mina egna strandkläder.

Jag började med att sy ett solliv i riktigt vintagestil. Jag har ritat av kupan ifrån en BH som jag redan kan ha (utefter sömmarna + sömsmån) sedan måttade jag ut resten på mig själv.

Nej, jag har inte strukit kjolen, men det är inte den ni ska titta på heller!


Jag har inte råd att köpa något baddräktstyg just nu så jag sydde denna av ett gammalt gardintyg som morsan hade hittat på secondhand. Den är inte riktigt klar ännu - axelbanden måste regleras och bredden uppe vid kuporna ska fixas. Annars är det väl typ såhär den kommer att se ut.

Jag tänkte kanske sy en kjol till eller shorts med hög midja i samma tyg, men jag får se om jag får tid. Jag ska ju sy en baddräkt också!

Ni kanske kan läsa mellan raderna att jag är mäkta stolt.
Jag kan inte fatta att jag bara fick ett G i syslöjd!!

som om inget hänt

Efter lite yogurt och vatten tog lillen sig en andra vila. Innan dess hade han både skrikit åt mig och klöst mig i ansiktet i frustration över att jag inte lyckades göra någonting rätt.

Han tyckte väl att jag ag hade varit en elak och dum mamma som torterade honom med vatten, blöjbyte, mellis och nässug! Men han somnade igen när jag sjöng ur Den Skimrande Barnkammarboken, mitt i mors lilla lathund-låten!

När han vaknade var han som ett litet solsken! mjaa.. ett ganska snorigt solsken, men ändock ett solsken. Feberfri och glad har han nu hunnit äta, tittat på TV, dragit katten i manen och kramat dockan Bertil

- som om inget hänt.

Vadå? jag sjuk?! näää lite snorig bara :)

Men han orkade inte hålla igång som vanligt ändå. Efter lite bus blev han trött igen, men det verkar då vara på bättringsvägen.

39,7

Huvvaligen.

Jag vet att småbarn kan ha ganska hög feber utan att det är akut på något sätt, men det känns inget vidare att plocka upp en liten kropp ur spjälsängen och upptäcka att barnets hud är brännhet.

När han är så varm så gråter han hela tiden - Gråter och gråter utan att möta våra blickar, bara skrynklar ihop ansiktet till ett rött litet russin och knyter nävarna i otröstlighet.

Igår kväll hade han 39,7 i feber och då kräktes han upp all vätska som vi hade trugat i honom den kvällen. Det var nog hen hel del slem som hade hamnat i magen också för jag kan inte förstå att han kunde kräkas sådana enorma ängder när han knappt ätit något under dagen.

Jo, det var något i Exorsiten-stil på den spyan, men det är inte magsjuka utan troligast är det allt slem från näsan som rinner ner i magen och att kräkas blir kroppens sätt att göra sig av med allt slem (som innhåller sjukdomsviruset och kroppen vill inte ha det kvar).


Nu i morse hade han 39.5 innan han fick alvedon. Efter två timmar på alvedon kunde han äta lite potatismos och lax som var utspätt med vatten, sedan slocknade han.

Apropå alvedon - Vi hade lite dåligt med barnalvedon och dessutom hade jag glömt att hämta ut mina egna mediciner, så det var bara att dra på sig joggingskorna och traska raskt iväg till ett apotek i morse innan karln behövde åka till jobbet. Ganska skönt att få komma ut själv, jag har nästan glömt hur det känns att promenera utan att styra en barnvagn framför.

Det lär inte bli några fler promenader idag, det törs jag inte när han är så hängig, så det blir väl att sysselsätta sig med lite sömnad istället.. ja, emellan allt ompysslande av den lille sjuklingen alltså.

På återseende aligatorer!

Sjukling

Lillhjärtat är sjuk! Snor, gny, gnäll, grin, varm och ledsen.


Det enda han vill äta är babysmoothies så nu lever han på dessa eftersom distriktssköterskan sa att vi ska ge honom det han helst vill äta.

Just nu är allt som mamma och pappa gör bara fel, fel, fel! och det är klart, vi kan ju inte trolla honom frisk. Hoppas att febern går ner till imorgon.

Superkraften

Mina damer och herrar, låt mig presentera en av mina superkrafter!

Jag tror inte att det är många, om ens någon, som kan mäta sig med min extraordinära talang.


Ja, det är helt ok att appådera, buga sig och förundras.

Och nu frågar ni er själva; Hur bär hon sig åt? Vad är hemligheten?

Jo, jag ska berätta om min diskstaplingsteknik.

Lager 1 - Först staplar jag de tyngsta och/eller tåligaste sakerna längst ner i diskstället. Se till att utnytta eventuella tomrum som blir under exempelvis kokkärl eller skålar (onödigt att slösa utrymme).

Lager 2 - Sedan staplar jag porslin och glas (stötkänsliga lagret) ovanpå det första lagret.

Lager 3 - Slutligen toppar jag berget med plast och andra saker som är lätta.


I övrigt gäller det bara att tänka på tetris och balans - ha det som ett mantra när du staplar: tetris och balans, tetris och balans...

Längtan och blommor

Det börjar bli lite trångt framför köksfönstret nu. Åhh vad jag längtar tills det är tillräckligt varmt för att ställa ut blommorna på balkongen, än så länge kan de bara stå uten en stund under de soligaste dagarna. 


Här har jag:

Lavendel

Busktomater

Chili (de få som blev kvar efter att katten käkade upp skotten)

Kalanchoe

Pelargonia

Hortensia

Luktärt

.. och så mina vanliga inneblommor, men de får stanna kvar inne under sommaren också.

Ett måste?

Det har inte varit ofta inte som "måsten" verligen är riktiga måsten under det senaste halvåret. Alltså, när jag säger att jag måste diska, då måste jag ju inte på riktigt egentligen.

Nu måste jag därimot ta tag i en restuppgift som har legat kvar sedan förra året för annars får jag inte plugga till hösten.

Här ska ni få läsa något fantastiskt intressant och roligt :P

En egenkontrollerad yrkesetik innebär att yrkesgruppen har utformat etiska riktlinjer, principer och regler för hur yrket skall utövas. Denna yrkesetik finns nedskriven och är känd för utövarna. Den etiska standarden upprätthålls och efterföljs genom att den kontrolleras av ett etiskt råd, en nämnd, eller någonting liknande och kan användas av medlemmarna för rådgivning när det kommer till etiska frågor. Men det är också på så vis att klienter och kollegor skall kunna anmäla utövare till nämnden ifall de bryter mot de etiska principerna. Till detta finns också kopplat ett system som innebär att man kan vidta åtgärder mot en person som bryter de etiska principerna.


Visst låter det spännande...NOT!!

Jo, jag vet att det är en barnsligt negativ inställning som jag har, men jag vill verkligen inte göra denna uppgift.

Anledningen att jag inte gjorde den i första hand var att jag blev så förargad över att det enbart var en "kontrolluppgift" för att se att vi läste böckerna. Inget som helst utrymme fanns för egna reflektioner! Då blir jag tvärsimot och på dåligt humör, ja rent av nedstämd! Det känns som att man inte har förtroendet från sin utbildning att tycka och tänka själv. Istället för att bli inspirerad ska man ska bli kontrollerad genom något sorts referat, lagom kort för att enbart få plats med faktan och inget utrymme för diskussion eller reflektion.

Uppgifter är bra! Men en uppgift ska vara utvecklande, inte kontrollerande och fängslande i sina ramar.

Påminn mig om att aldrig ge kontrolluppgifter till mina elever! Har jag någonsin gjort det, förlåt mig då, för det är det mest icke-inspirerande sättet man kan lära ut på.

Såja. Nu har jag fått ut det värsta av mina frustrationer. Nu ska jag ta tag i det här.

<3 Glasknoppar

Äntligen har jag fått tag på glasknoppar till alla köksskåp/-lådor!

Som jag har längtat! Min fascination har funnits där sedan barnsben då farmor och farfar hade knoppar av teak och gröntglas i köket. I sovrummet hade de bruna glasknoppar som var formade som bubblor, jag tror att de var ganska vanliga (jag har lärt mig i efterhand att de tillverkades under namnet Verrina Sweden).

De jag fått tag på är inte likadana som farmor och farfar hade, men jag tyckte att dessa skulle passa bra i vårt kök. Jag tror att de är av samma märke som farmor och farfars "glasbubblor".


De blev inte så dyra heller. Jag har bevakat aktioner på glasknoppar som gått för över 500 kr. Dessa fick jag för 50 kr! Yhey!!

Nu får man bara hoppas på att säljaren är seriös och skickar dem.

Göra dagen rättvisa

Idag vill jag verkligen göra dagen rättvisa! Inte som igår då jag bara satt inne och slog kullerbyttor på alla tankar, drömmar och viljor.

Kanske jag ska ta med lillen ner på stan och sätta oss på ett fik bara för att få se annat än hemmets väggar. Eller kanske vi ska gå till bibliotekets barnavdelning?! Vilken lysande idé!!

Tyvärr vaknade jag med migränkänningar men eftersom jag lyckats sluta med amningen (ta i trä) så kan jag nu ta mina migränmediciner. Det blir dock ett flitigt användande av solglasögon idag.

Helt otroligt att jag lyckats låta bli amningen! Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sluta med den sista amningstunden klockan fem på morgonen, men så pratade jag med distriktsköterskan på BVC som kom med tips.. Jag får nog ta och skriva ett särskilt inlägg för att berätta mer om det för det kan bli långdraget.

Jaja, vi får väl se vad som händer idag. Förhoppningsvis lyckas jag få tummen ur arslet för att åtminstone göra något lättsamt idag.

En Lexikal Tvångstanke

Jag har en tvångstanke. Det är inte en vidare besvärande sådan - Tvångstanken varken hindrar mig i min vardag eller är kopplad till handlingsritualer. Jag lider inte av den, men den är oerhört barnslig.

Varje gång som ordet Rumstemperatur (inklusive alla dess böjningar) så tvingas min hjärna att höra ordet Rumpstemperatur istället. Detta gäller dels när andra säger ordet, när jag säger det eller när jag läser det ordet rumstemperatur någonstans. Det händer varje gång utan några som helst undantag.

Och allt jag kan se framför mig är en tecknad, glödhet stjärt!


Jag uttalar dock aldrig fel ord (om jag inte vill skämta d.v.s.), istället ler jag åt bilden som dyker upp i mitt huvud.

Är inte orden skrämmande lika?

Finns det någon därute som upplever något liknande?

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin