Ta sig ett återfall kanske?

Idag efter att  jag och lillen hade varit på BVC skulle vi bara svänga in på affären för att handla lite avokado och sallad som jag skulle ha till lunch.

Plötligt fann jag mig själv dreglandes framför naturgodiset och jag var på god väg att inhandla mig en drös med chokladindränkta nötter.


Mmm.. jag love it!  bildkälla

Det var som om allt jag lovat mig själv var bortblåst - som att det aldrig existerat något annat än jag och chokladen! Men efter någon sekund kom jag på att min kropp faktiskt har sockerförbud! och vet ni vad jag tänkte då?

Ingen behöver ju få veta! Jag behöver inte berätta det för någon.
Jag KAN äta socker ifall ingen ser på!!

Haha, ja jag vet - Det är väl ingen som bryr sig ifall jag hetsäter choklad! Jag har ju slutat med socker för min egen skull så det skulle ju inte ge något att äta chokladen i hemlighet.

Surt sa räven. Muttrande tog jag en skopa pistagenötter istället (jag är mäkta förtjust i dem med) och jag svor bittert över det faktum att det inte skulle få bli någon chokladfrossa för mig idag heller.

Att sluta med socker är det TRRRÅÅÅKIGASTE jag någonsin tagit mig för!
Bara så ni vet!

Besök

Igår var Fia-Fisen här och hälsade på Prutt-Otto.

Hon har blivit så himla stor tjej! hon kan ju nästan gå själv också!!
Det var roligt att testa Ottos leksaker

Sluta amma? Jag?!

... näää det har jag väl aaaldrig sagt att jag skulle sluta amma :S

Nämen allvarligt. Det går bra vissa dagar (på dagtid) men på nätterna suger han sig fast som en igel. Vissa nätter är det bara två gånger men andra nätter är ha konstant fastklistrad vid bröstet. Jo, det är meningen att han ska sova i spjällsängen, men min "kliva-upp-och-vyssa-honom-moral" är allt för låg nattetid, så jag lägger oftast honom bredvid mig i sängen då han vaknar i gråt.

Det går väl sådär halvbra/halvdåligt att sluta amma d.v.s.

Mammas lilla vampyr :)


Men eftersom att jag så oerhört positiv *ta i trä* ska jag vända det till fördel!

Härom dagen började jag fundera över våren - Då kom jag att tänka på pollenallergi!!

Jag tänkte att det skulle ju vara bra ifall lillen fick antikroppar mot björkpollen och då borde jag ju rimligtvis amma honom lite i vår också. Bor man i Björkarnas Stad så kan det ju vara bra att inte vara överkänslig mot björk, eller hur?!

Sagt och gjort! Jag ammar nog fram till i sommar, åtminstone nattetid.

Bra med ambitioner! men..

Ni som läste inlägget från igår (förrgår, om man ska vara petig) vet att jag hade många tankar om vad som skulle göras den dagen. Jag gjorde inte mer än en fjärdedel.

Jag väljer att se positivt på det: Det är bra med ambitioner! men om inta allt hinns med så bör man ju vara glad att man faktiskt tog sig för och tänkte göra något överhuvudtaget.

För det kunde ju varit värre! Det kunde ju varit så att jag låg under täcket i apatisk depression eller att jag låg i migrän. Jag kunde ju valt att sitta och spela WOW (...varför jag nu skulle göra något sådant?!) istället för att sopa golvet i köket, bränna kakor i ugnen och sjunga "blommig falukorv" för lillen.

Det är bra med ambitioner även om de inte blir utförda i realitet - Bättre det än att inte ha några ambitioner alls!

Idag/igår torkade jag köksgolvet, alla andra göromål fick bokstavligen stå och samla damm. Jag ser det som en övning i att prioritera tid så att det ska finnas mer utrymme för kärlek till mig själv och min familj. De är ändå det viktigaste!

Ju mindre tid jag ägnar sådant som att städa och diska desto mer tid ägnar jag mig åt kärleken. Varför skulle jag tvätta håret t.ex. när jag ändå bara ska flumma runt här hemma? Fullkomligt onödigt och tidsberövande göra! Inte tusan märker lillen att jag inte har nytvättat hår, inte min sambo heller för den delen.

Nu avslutar jag detta inlägg med en fin bild som jag tog på lillen idag. Han fick låna min solhatt och han passade utmärkt i den.

Han ser lite sur ut på bilden. Han var faktiskt glad tills jag började fotografera honom med blixt :P

Naturligtvis har jag en massa ambitioner inför morgondagen också - Men den inget i livet, och då menar jag INGET, är hugget i sten förutom dödsrunor! allt annat är mer eller mindre dynamiskt och föränderligt.

Detta med stenhuggerierna är bildligt talat. Översatt:

Så länge du lever kan du välja hur du vill spendera din tid
men när du är död har du inte längre något val.

Jojo, sanningen är scarry shit ;)

Minns det mina kära. Minns det och bryt mönstret.

Dagens göra

Idag hade jag så mycket planer om vad jag skulle göra. Jag hadet tänkt att göra föjlande:
 • Baka något sockerfritt späckat med hasselnötter
 • Förbereda vildjäst till kommande surdegsbak
 • Måla på en tavla
 • Handttvätta några av lillens bodys
 • Rensa kylskåpet
 • Göra egen barnmat
 • Sopa och torka köksgolvet
.. samt mysa och leka med lillen.

Det känns som att jag får lov att prioritera bort de tre sista punkterna, hehehe..

Gråt inte över spilld gröt

I morse (eller klockan elva rättare sagt) när lillen skulle få frukost nr två slant mina händer och det blev fadäs av allt. Jag hade rört ihop en kopp med gröt åt lillen och jag upptäckte att den blev alldeles för kall då jag hade blandat i päronpure. Jag skulle bara värma den några sekunder i micron för att han skulle slippa äta kall gröt - då hände det.

Gröten flög. Den flög och skvätte ut över blomkrukan, elementet, väggen, sidbordet och allt som står på det, och naturligtvis över mig också. Jag förstår inte hur en kopp gröt kan bli så mycket mer när man spiller det - kändes som flera liter!

Kvar blev två matskedar gröt i botten på koppen och där stod jag med en gnällande hungerunge och gröt över hela köket (kändes det som). Som tur var hade inte min sambo åkt till jobbet ännu och han räddade världen från det vulkanutbrott i vilket jag var på väg att upplösas.

Eftersom grabben var ganska hungrig så fick det bli en snabb lösning: Spagetti- och köttfärssåspure ner i den resterande gröten... namnamnam :P

Jorå, lillen tyckte om det! Men nog låter det märkligt med gröt och päron, blandat med spagetti och köttfärssås?! Gordon Ramsey hade väl slitit sitt hår.


Natten har för övrigt varit jobbig då lillen har vaknat var och varannan timme i mardrömmar. Jag överdriver inte när jag säger att det är fem till sex uppvaknanden mellan tolv till sju. Men det känns som att man börjar att vänja sig. Nu och då har han faktiskt "bra" nätter då han kan sova fyra timmar på raken, då lyckas jag ladda batterierna.

Ni som undrar om vi har testat att ge honom mer välling innan läggdags:
Ja, han får äta tills han inte vill ha mer. Nattvälling på havre ca 300 ml (äter sällan upp mer än 250).

Ni som undrar över att han kanske har ont i magen eller är överkänslig mot något vi ger honom:
I sådana fall är han bara överkänslig och/eller har ont i magen under natten. Vi har inga som helst problem när han är vaken. Kanske överkänslig mot att sova?! :D

Min gissning är att han är mammasjuk. Han sover som bäst då han får ligga bredvid mig och snutta på tomma bröst. Jag som skulle sluta att amma... bara att glömma den drömmen ifall jag inte vill spendera nätterna bärandes på en tiokilos unge istället! Nappen fungerar inte eftersom han spottar ut den när han upptäcker att det inte är ett bröst.

Näe men nu är jag sådär klagande igen! Huvva, skärpning på mig!!

Jag har massor av planer för idag. Kanske gör jag hälften.. eller bara en av sakerna. Vi får se hur det blir.

Örngott = ett Öronbehag

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg där jag funderade äver det vackra ordet tillbringare (inlägget hittar ni här) och då kommenterade min mor med frågan om vad ordet örngott kan betyda.

Jag kollade upp det hos Svenska Språknämden/Språkrådet och precis som jag misstänkte härstammar ordet från vårt fornnordiska språk.

Örn - genitiv plural för öra.
Gott - ett efterled av det försvunna ordet gatt som betyder behag.

Örngott betyder alltså Öronbehag.

Ja då vet ni det också! :D

Min lille klåfingerunge

Idag sprang jag efter lillen när han vandrade omkring i sin gåstol. Han har naturligtvis sträckt sig efter saker tidigare, men nu har han förstått att han kan sträcka ännu lite längre. Nu får han tag på sådant jag inte trodde att han skulle nå. Det kom så plötsligt! som om hans armar har blivit längre över en natt.

Det var som att han hade lyckats sträcka sig extra långt efter något han ville ha och sedan blev han helt omöjlig - det var blomman (en stor blomma som stod på golvet), mina skisser, telefonladdaren och LP-skivorna som höll på att åka i golvet. Jag sprang efter och flyttade sakerna allt eftersom har plöjde fram.

1. 2.
3. 4.


Näe, jag är inte vidare förvånad. Förr eller senare händer det ju, men jag var inte berädd på att det skulle inträffa så oväntat och plötsligt på någon sekund. Tur att jag har satt upp så många hyllor på senaste tiden :D

Kylan

Idag är jag frusen ända in i märgen. Det drar kallt utefter golvet som om det vore öppet vid listerna. Mina fingertoppar är som isbitar och jag måste värma dem i varmvatten varje gång jag ska byta blöjor på lillen för att han inte ska bli förskräckt.

Det har nog med kylan utomhus att göra, det är nog därför det känns kallt härinne också, men då är det ändå mildare idag än det har varit de senaste dagarna.

Så här vacker är björken utanför vårt sovrumsförster då det är över 20 minus. Det ser nästan ut som att det har öst ner sockerkristaller från himlen. Som en frusen skönhet står fröken Björk där i väntan på vårvärmen. Ja, som vanligt så speglar jag mig i min omgivning. Fröken Björk är jag och jag är fröken Björk - frusen och längtande efter att få tina upp och slå ut mina knoppar.

Nu har jag dragit på mig stickade sockar och en varm kofta så vi får väl se om jag lyckas tina upp lite. Lillen har jag bäddat ner i vagnen under filten. Han verkar inte vara kall som jag som tur är.

Nu längtar jag efter min käre livskamrat - Han skulle nog kunna värma mig, både i kropp och själ :)Hyllmani

De senaste dagarna har jag satt upp hyllor för kung och fosterland. Jag tänkte att jag skulle vara ute i god tid tills dess att lillgrabben börjar att riva ner allt han kommer åt.


För en tid sedan fick jag lov att lägga mindre dukar på bordet (storleksmässigt alltså.. inte i antal) för att han inte ska grabba tag i duken och riva ner allt som står på bordet då han är ute och går i sin gåstol.


Dessa omålade hyllor tänkte jag måla röda till sommaren, ifall jag fortfarande vill ha dem röda då  d.v.s. Först hade jag tänkt måla dem vita, men sedan kom jag på att det skulle se trist ut mot det redan urtråkiga tapeterna. Rött blir nog bättre!


Den s.k. ateljén fick sig några välförtjänta hyllor. Det behövdes kan jag lova!

Just nu har vi ställt upp Otto leksaker, men de ska inte vara där sedan eftersom han måste kunna nå dem. Vi ska flytta våra konstnärsatrealjer upp på hyllorna sedan och lillen ska få ha sina saker på en lägre nivå så att han bara kan slita fram dem då han vill leka.

Nu är det bara hyllorna i hallen kvar sedan kan jag förklara "projekt hyllmani" avslutat.

Tillbringare i kontrapost

Skiss utifrån funderingarna jag hade i detta inlägg.


Är du en tillbringare?

I morse då jag skulle plocka av diskstället och öppnade skåpluckorna i köket slog det mig. Ett sådant ögonblick av klarhet då det känns som att man plötsligt förstår samband mellan ting i ens tillvaro. En sorts frälsning på mitt eget vis.

Jag skäms nästan över att jag inte har tänkt på det tidigare. Ordet tillbringare är verkligen ett av det vackraste ord jag någonsin hört! Det skapar oändliga associationer inom mig.

Är det inte så att vi alla är tillbringare? Behållare för alla de känslor, tankar och erfarenheter som vi erfar. Är vi inte alla tillbringare av tid och rum? Vi tillbringar väl alltid tid någonstans - antingen ensam eller med andra.

Vad är du tillbringare av?


Vadå för jä*la mössa?

Ja, ni som hänger med vad som händer där ute i världen har väl hört diskussionen om pälsbollmössan.

Aftonbladet skriver:
"Den finns överallt. Mössan med pälstofs av blåräv är vinterns modetrend för tjejer." och än en gång känner jag mig helt lost. Vadå för jävla mössa?! -det var min första tanke, och vidare tänkte jag att jag måste vara helt avskärmad från modevärlden eftersim jag har lyckats missa den. Jag har då aldrig sett mössan förr! Ska man ha sånt på huvvet nuförtiden?!

Jag blev faktiskt lite förvånad över att folk fortfarande inte nöjer sig med fuskpäls. Hur viktigt är det att pälsen ska ha suttit på något/någon som en gång har levat?

Jaja, jag förstår att man inte tänker på vad det har varit, bara det är populärt. Sedan måste man försvara sin handling med att "det är ju snyggt" och så är man inne i karusellen av förnekelse och fåfänga. Men det är ju ingen nyhet att människans egocentrerade ytlighet saknar gränser. Vaför förvånas jag?

Ja, en ska kan jag konstatera! jag hänger då inte med i modetrenderna :P

Kall vinterdag - Het brud (dagens outfit)

Hugaligen så kallt det var ute idag! Det blir till att stanna inne hela dagen och uggla. Inte för att jag är vidare rädd för att vara ute i kylan, men jag vill inte ta ut lillen när det är så här kallt.

Fördelen med att hålla sig inomhus är att man kan gå omkring och mysa i långkalsonger och stickade sockar hela dagen! Det är detta mys-tema som inspirerar till dagens outfit.

Som vanligt är photoshoparbetet under all kritik.
Jag gillar det så - Opretentiöst är vackert!

Oh Im so hot! ;)

Är ett Alla Hjärtans Barn på G?

Nja, alltså.. jag brukar inte ha för vana att fotografera in i andras fönster, inte så ofta i alla fall,  men detta var ett speciellt tillfälle då man faktiskt får göra sånt!


Ser ni fönstret där det är tänt? Det hänger röd flagg där!!

Det betyder att våra fina grannar har åkt in på förlossningen, förhoppningsvis för sista gången under denna graviditet. Jag tror att de kommer att stanna där för det lät som att deras bebbe inte var långt ifrån att anlända.

Jag och min karl hade skämtat om att vi borde be dem signalera på något sätt när de åker in till förlossningen (för det är väl en sjävklarhet att grannarna ska få veta när det är dags! hehehe...)  Jag berättade det för Sara Lovisa och Simon som tog idén på blodigt allvar. De började att ha en röd halsduk nära till hands för att den skulle kunna hängas upp då det var dags att åka in.

Nu hänger halsduken där! Det verkar som att det blir ett Alla Hjärtans Dag-Barn som anländer <3 <3 <3

Lycka till önskar familjen tvärsöver!

Humörssvängning

När jag vaknade i morse mådde jag verkligen pyton. Utan underdrift kan jag påstå att jag kände mig ordentligt sjuk och bakis. Jag hade dock varken druckit alkohol eller dragit på mig någon förkylning.

Jag hade glömt att ta min medicin.

När jag glömmer att ta medicinen börjar jag att kallsvettas, tappar balansen, får huvudvärk (får iof huvudvärk av allt), blir fysiskt illamående och blir ett emotionellt nervvrak. Jag hann skrika av raseri på min snälle, snälle, snälle sambo fem gånger under den första halvtimmen och började nästan storgrina mitt i alltihop.. för att han pratade med mig.

Nej, jag ville såklart inte dö på riktigt, det var mer bildligt talat...typ.

Dessutom skulle mina föräldrar komma förbi efter att de hade städat ur brorsans lägenhet. Det kunde inte komma mer olägligt (tyckte jag just då) och planerade att ligga i sängen och låsa sovrumsdörren för att slippa umgås.

Jag tog snällt mina mediciner och drack mitt livsviktiga morgonkaffe. Åh fyy vad illa jag mådde av kaffet! jag ville bara kräkas på köksgolvet. Migränkänningarna började att krypa sig närmre och jag stoppade därför även i mig tabletter mot det.Så! då var jag fylld av kemikalier och koffin från topp till tå!! Men jag fortsatte att muttra över hur mycket livet sög och att jag inte ville någonting, inte någonting alls!

Men sakta och säkert blev jag mindre yr, mådde mindre illa och när mina föräldrar dök upp lyckades jag (hör och häpna) klä mig.

Jag märkte inte av "humörssvängningen" särskilt mycket när den väl infann sig, men nu på kvällskvisten har jag varit på ett strålande humör! Och vet ni vad jag gjorde?! Jag crosstrainade i 20 minuter!! Jag som bara kunde stå på den där maskinen i tre minuter för två veckor sedan...


Jag blev mäkta imponerad med tanke på hur jag hade mått tidigare under dagen.
Som förbytt, såsom natt och dag!

Sittsovaren

De senaste två nätterna har lillgrabben varit lite märklig. Det är inte det att han inte har varit trött - han har varit jättetrött! Han har blivit jättearg då jag har försökt att lägga honom och det verkar som att han antingen vill leka sig till sömns eller sitta i mitt knä, luta huvudet mot mitt bröst och titta på bildskärmseffekterna på mediaspelaren (de där psykadeliska neon-animeringarna) tills han somnar.

Det här vill han titta på innan han somnar (bildkälla)

När han sedan somnat så vaknar han direkt då jag lägger ner honom i spjälsängen. Så går det runt, runt, runt- upp och bära och sjunga igen. Helst skulle han nog vilja att jag halvsatt upp hela nätterna med honom lutad mot mig, lyssnandes på någon valsång kanske.

Det andra fungerande alternativet har varit att han får sitta upp i vagnen (jo, han envisas med att vilja sitta) och titta på medan jag diskar. När jag stänger av vattnet vaknar han.

Sittsovaren sover äntligen i köket klockan halv tre på natten.

Då kan man tänka sig att han tar sig en sovmorgon istället, men nej. Han har vaknat när hans pappas väckarklocka ringer, då vill han upp och leka och fort ska det gå!

Jag borde väl kunnat räkna ut att han skulle bli såhär förr eller senare.. det är ju så att hans föräldrar råkar besitta en viss "känslighet" gällande dygnsrytmer. Sömnsvårigheter och nattilga uppvaknanden - Jag vill inte måla fan på väggen, men han verkar det arvet i sig.

Spök-TVn - fortsättningen

Igår skrev jag det här korta inlägget angående min TV-apparat som slog på sig själv efter att jag hade slagit av den två gånger. Det har hänt tidigare att den både slår på- och av sig själv i tid och otid. Säkerligen något elfel eller något annat tjafs, men igår hann jag bli gruvligt irreterad eftersom jag både var svintrött och hade huvudvärk.Sista gången jag stängde TVn igår sa jag högt - Men va fan! låt bli TVn!! Sedan stängde jag även av datorn, släckte lamporna och gick till sängs.

Eftersom lillen sover lite oroligt så tog det inte lång tid innan jag var tvungen att plocka upp honom och lägga honom i sängen bredvid mig - då hör jag att datorn slår på!

Jag var faktiskt så less att jag inte orkade bry mig. Datorn fick helt enkelt stå på under natten. TV apparaten slog iallafall inte på mer den natten, alltid något.

Spök-TVn

Okej, nu är det tredje gången jag stänger av TVn innan jag går och lägger mig! Slår den på nu igen så får den väl vara på inatt. Det kan ju vara så att någon har en såndär universial-TV-kontroll, troligast eftersom jag inte kan föreställa mig att eventuella spöken skulle vilja sitta upp och kolla på 2½ Män den här tiden på natten!

Jag har haft en kämpig dag (efter en kämpig natt) och jag hoppas på att få lite mer sömn inatt än vad jag fick den förra. Inga Tv-apparater på inatt tack!

Älskar

I morse satt och tittade på allt jag älskar. Jag vände bestämt bort blicken från disken och det smutsiga köksgolvet, istället tittade jag på mitt älskade barn. Lillen var så oerhört lik sin pappa idag! Ja, han är alltid lik sin pappa men vissa dagar har han vissa luriga miner för sig, precis som sin far när han försöker lura i mig något busigt lurendrejeri. Jag verkligen älskar den minen och lillgrabben verkar ha ärvt den!

Hmm.. han har visst lite torkad gröt kvar kring munnen.

Lillens luriga blick blir en påminnelse om den kärlek jag hyser både till han och hans far.
Mina älskade busmumrikar!

Vidare tittade jag på min farmors gamla kaffebricka som jag tog till vara på i höstas. Den är så vacker och blommig! Jag var tvungen att ställa min kopp med morgonkaffe på brickan.


Koppens mönster skär sig mot brickans - det känns fel och rätt på samma gång. Två olika mönster som mäter sina krafter mot varandra. Men samtidigt flyter de samman och blir en helhet.

Jag kunde inte låta bli att känna mig som koppen - Där står den lite malplacerad och skär sig mot sin omgivning. Som jag: Full av mönster som är svåra att matcha med underlaget.. och..ehm... full av kaffe.

Just idag älskar jag mitt överdrivna (och smått tvångsmässiga) symboliktänk. Jag älskar inte alltid den egenskapen vill jag lova! men just idag gör jag det.

Brodyr


Inte för att jag är vidare bra på det...


.. men att brodera lugnar mina nerver.


Det är lika som med måleriet - Det skapar ett tunnelseende när allting omkring spretar åt olika håll.

Huvva! 2 - fortsättningen

Hmm... ska man kanske begrunda förra inlägget med lite klarare ögon idag då?

Det är inte alls särskilt roligt att inte klara av vardaglig stress och press. Något som för många kan tyckas vara lite enerverande för andra blir ett becksvart mörker för mig (ifall jag är på det humöret). Jag förstod det inte då, när jag skrev inlägget, men nu fattar jag vad det handlade om. Såhär var det:

1. Vi skulle tvätta och jag satte mig för att sortera tvätten. Jag såg hur mycket tvätt det var och förstod plötsligt att det enda jag har tvättat på senaste tiden var lillens kläder. Klart att grabben ska ha rena kläder! men allt annat har fått stå där i tvättkassarna, som vuxit till berg av tvätt och förnekelse. Men nu gick det inte att förneka längre - detta var kaos. Jag kände at vi aldrig skulle få allt tvättat (vi har tvättstugan tre hus ifrån vårat) och att det bara var att börja kasta allt i soporna istället. Detta gjorde mig bitter. Tvättkaoset påminnde om mig själv - Det var jag som var smutstvätten och smutstvätten var jag!

2. Jag hör ett skrik och ett jäkla buller ifrån köket. Min käre livskamrat hade klivit på och snubblat över sopen och sopskyffeln. Jag hade precis köpt nya eftersom de gamla hade gått sönder. Nu var även de nya trasiga. Karln hade inte bara snubblat över sopen och sopskyffeln, han hade även knäckt av stången på sopen. Denna stång hade flygit upp i ansiktet på honom så han fick sig ett slag över ögat. Jag ignorerade hela senariot eftersom jag tycket att jag hade nog med mig själv.

3. Eftersom jag inte ville ge Jens uppmärksamhet över detta (förutom att jag blev förargad över att han hade haft sönder sopen) blev han sur på mig - Du kan väl fråga hur det gick! gnällde han med plutande underläpp. Jag tänkte att det kunde väl inte vara så farligt eftersom att han varken blöder eller har tappat medvetandet, så jag sa bara - Vadå? ska jag tycka synd om dig? du har ju gjort sönder sopen!! som om sopen vore det viktigaste...

4. Efter det blev allt svart och fult. Jag kunde inte prata med min sambo eftersom jag bara blev arg på honom för att han inte förstod. Jag var så ledsen över att "jag var smutstvätten och smutstvätten var jag" att jag höll på att krackelera av äckelkänslor.

Tvätt, tvätt, tvätt, samt en osorterad garderob.


Jag stannade uppe den natten, för hur tusan skulle jag kunna sova med alla osorterade tankar i huvudet. Jag har sorterat tvätten för olika gradantal, vitttvätt, kulörtvätt, akuttvätt, kan-vänta-tvätt och jag har kastat en hel del sängkläder. Sedan sorterade jag i städskåpet, men det har inte blivit klart och det känns som att det aldrig kommer att bli det.

Nu kan jag inte plocka och sortera mera för jag orkar inte påminnas om hur jag känner mig. Istället för att sortera har jag broderat - det påminner mig inte om mitt inre! Broderiet samlar och fokuserar energin på en och samma plats utan att kännas destruktiv (jo att sortera smutstvätt är destruktivt för mig eftersom ja inte kan låta bli att blanda in min självbild i det).

Näe nu är det slutklagat! I kommande inlägg ska jag försöka lägga fokus på sådant som gör mig glad. Hahaha.. önska mig lycka till! ;-)

Huvva!

Idag är det ingen bra dag känner jag. Jag är så less, så less, så less som inni-hellvettes-jävla-skit! Ursäkta språket, men jag är inte alls på humör att ta hänsyn till eventuella läsares känslighet just nu. Det här kommer bli ett kort inlägg eftersom jag inte har något annat att berätta än att jag känner mig som ett svart vibrerande åskmoln. Det känns som att jag ska explodera. Anledning? Nej, det behövs sällan några bra anledningar till mina humörsvägningar - stress och trötthet kanske har en del i det, men det känns oftast slumpmässingt och oberäkneligt när det dyker upp.

Det är antagligen inte till någon annas intresse att läsa om hur jävla sur och förbannad jag känner mig.  När jag känner efter så blir jag bara förargad över att någon överhuvudtaget skulle lägga sig i och tycka synd om mig... Det är för fan inte synd om mig! Jag har all jävla rätt i världen att vara arg, orättvis och missanpassad!!

Naturligtvis gör jag vad jag kan för att avleda humöret. Det brukar inte bli bra under det första dygnet, men förhoppningsvis slipper vi vulkanutbrott och migränattacker.

Känns som att man skulle kunna strypa folk med den inställningen just nu.
Hade promenader hjälpt så hade jag varit världens lyckligaste!
Bild: Nina Hemmingson

Lite grinig?

Sicket äventyr alltså!
Dom för somliga bekant så har ingen i denna familj vare sig bil eller körkort, men det brukar gå bra ändå - Vi vet ju som inget annat än att ta bussar och gå överallt (och vi bor ju nästan inne i stan *host host*).

Idag skulle jag alltså ta med lillen i vagnen ner till ICA och handla mat. Jag glömde såklart min mössa (som jag var säker på att jag hade i väskan) och det spände kallt kring pannan och öronen var alldeles illröda. Lillgrabben sov hela vägen ner och vaknade inne på affären, då var han på strålande humör. När vi sedan skulle upp igen så packade jag ner honom och började traska uppöver och hemåt så började han tappa tålamodet.

Det tog säkert bara tre minuter innan han började att grina, sedan grät han vad jag än gjorde. Jag kände efter ifall han var för kall eller för varm, det var han inte! Jag tog upp honom, jag ändrade hans liggställning, jag sjöng alla hans favoritlåtar, gav honom nappen... Inget fungerade! Han blev bara argare och argare på mig. Jag fattade ingenting, såhär gjorde han bara då han var riktigt liten! Jag började att frysa rejält om öronen och köldspänningarna kring skallen gav mig huvudvärk - Förbaskat att jag skulle glömma mössan!


Jaha, så gick jag där med matkassar fulla barnvagnskorgen, en gallskrikande unge, rödfrusna öron, och vad händer då?! Jo, båda skosnörena går upp, samtidigt. Allt jag kunde tänka var:

"Jamen det är väl såhär det ska vara.. det där med att vara mamma - fantastiskt, häftigt, underbart men förbaskat ogramoröst, grinigt och iskallt om öronen!".

Jag var någonstans mellan att skratta åt mig själv och att gräva ner mig i bitterhet - jag kunde inte riktigt välja vilket av dem det skulle bli. Istället försökte jag ignorera lillens gråt, ju snabbare vi fick komma hem desto bättre.

När vi slutligen öppnade dörren till trappuppgången därhemma så slutade lillen att skrika. Jag fällde ned sufletten och undrade ifall han hade svimmat av ilska, men då möttes jag av ett stort leende. En gladskit?! Han måste skämta med mig!

Väl inne var han sig själv igen.. lite trött kanske, men ändå på gott humör. Vi käkade och sedan sov vi tillsammans i två timmar. Efter vilan fick han vara lite i gåstolen. På trissor! han går ju framåt!! Han som bara kunnat backa tidigare.

Så slutade även den berättelsen lyckligt, trots alla sura miner.

En fet jäkla chokladkaka

Jag har tidigare nämnt denna mastiga chokladkaka i det här inlägget och då lovade jag att lägga in receptet. Nu är det ju så att jag är "höftandets mästarinna" och när jag bakar så är det sällan efter recept. Den här gången skrev jag dock upp vad jag gjorde så jag ska försöka mig på en beskrivning.


Detta är alltså en chokladkaka som ska vara sockerfri, eller nästintill sockerfri (läs det länkade inlägget ovan ifall ni undrar vad jag menar). Men så kommer en hake - den är ganska fet! Man skulle alltså kunna kalla det för en LCHF-chokladkaka.

Smeten räcker till en stor form.

Du behöver:
 • 50 gr smör (riktigt smör, inte margarin!)
 • 2 st sockerfria chokladkakor, över 70% kakao (jag tror att det är coletta som har 72% sockerfri choklad)¨
 • 1 msk kaffe
 • ½ dl kakao (inte nödvändigt, men jag brukar ha det)
 • 2 nävar qinoapuffar eller hackade nötter eller mandlar
 • 1 nypa eller 1krm salt
 • 4 ägg
 • 3 dl grädde
 • 1dl canderel-strö (går att ersätta mot 1 dl vanligt socker eller ½ dl honung ifall man är rädd för aspartam)

Smör-choklad- och kaffeblandningen
Smält smöret och chokladkakorna i varmvattenbad eller i micro på låg effekt. Dessa ska blandas tillsammans med kaffet och saltet. Låt svalna lite medan du gör nästa steg.

Ägg-grädde-fluffet
Vispa upp äggen, grädden och canderel tillsammans tills det blir riktigt fluffigt.

Nu ska dessa två blandas!
Häll långsamt ner smör-choklad- och kaffeblandningen i det uppvispade ägg-grädde-fluffet. Vispa hela tiden medan du häller i chokladröran, annars tappar smeten för mycket fluff! Om du vill ha i den extra kakaon så häll i det nu också.
Slutligen...
Ös ner en näve av qinoapuffarna/nötterna/mandlarna och rör om lite lätt. Smörj en form med smör och strö på lite hackade nötter/mandel eller ströbröd. Häll i smeten! låt stå i ungen på ca 175grader i 15-25 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den).

Voila! C'est un gâteau au chocolat délicieux! nomnomnom!!

Bilderna har jag stulit från Sara Lovisas blogg eftersom jag inte tog några egna bilder på kakan innan jag gav bort den till henne. Tack Sara för att jag fick bestölda dig!Mamelucker och Victory Rolls

Idag rullar jag upp håret i Victory Rolls och crosstrainar i spetsmamelucker för att sätta guldkant på vardagen. Jorå, det är sant, jag körde crosstrainern i mina spetsmamelucker i morse!

Varför? Jo, jag sov i dem och när träningslusten föll på i morse så hann jag inte klä på mig först för jag var rädd för att jag skulle tappa lusten att träna då. Tyvärr har jag inga fotografiska bevis från mitt träningspass, men jag tog bilder på min håruppsättning.

Jo. nämen jag vet.. lite halvtaskigt photoshopsarbete, men det är gjort för att ni ska se mina Victory Rolls ordentligt inte av någon annan konstnärlig orsak!Det finns massor av tutorials på youtube för den som vill lära sig att rulla upp håret på det här viset. Här har vi en av dem:


Hanteringen av Tofu

Jag har stött på förvånansvärt många som inte vet hur de ska använda tofu. De flesta säger - Joo, jag har smakat en bit men det smakar lite trist...blablablajblaj... och då har det visat sig att de har ätit tofun nästintill otillagad!! Precis som med kött så måste man ju tillaga det (även om tofu faktiskt inte är farligt att äta som det är). Ni skulle väl inte ta en bit köttfärs och steka upp utan att tillsätta andra smaker? Det är klart att man inte tycker att det är vidare gott då heller.

Näe, nu får det baske mig vara nog! Här kommer en lektion i en snabbtillagad tofuröra. Denna kan man använda till många olika varianter av matlagning. Ok, då kör vi!

Det finns smaksatt tofu, men jag tycker om tanken att man kan styra smakerna på egen hand - då blir det mer som man själv vill ha det!

Om ni vill ha en vegansk röra så bör ni kolla upp innehållsförteckningen på er pesto: De allra flesta innehåller parmesan, men vissa röda pestos är ostfria.

Kom ihåg att smaka av röran med jämna mellanrum under tillagningen. Regelbunden provsmakning är en av de viktigaste delarna i en lyckad smaksensation!

Ja, det fungerar ju naturligtvis med gräddfil också.

Jo jag höll på att glömma vitlöken.
Hackad, skivad eller pressad? Det är bara en fråga om tyck och smak tycker jag!

Färska örter och kryddor klår de torkade med hästlängder. Jag hackade mina, men om man även krossar dem så frigörs smakerna ännu mer. Om du använder torkade örter/kryddor så kan det vara bra ifall de får stå och dra i röran i några timmar.

Röran går utmärkt att frysa in och spara på till hårdare tider, den kan dock bli lite vattnigare då den har varit fryst.

Den här tofupajen öste jag en massa Västerbottenost på - Jag är såå svag för VB-ost!

Det var hantering av tofu det.

På återseende!

Slutar att amma och lägger ner mejeriet

Jag är en sån grymt envis människa. Amningen fungerade aldrig riktigt som jag hade hoppats och de två månader som jag lyckades helamma så gick lillen inte upp i vikt som han skulle. Så mestadels har jag väl halvammat och nu när lillgrabben börjat med barnmat så blir det mest när han är trött eller mammasjuk. Ändå känns det melankoliskt för mig när jag nu bestämmer mig för att sluta med amningen.

Macierzynstwo (moderskap) av Stanisław Wyspiański, 1905.
Macierzynstwo (moderskap) av  Stanisław Wyspiański, 1905.
Bildkälla: Wikimedia Commons.

Tyvärr fungerar det inte längre med min migrän. Jag har försökt men det går inte ihop - Antingen tar jag min medicin och då får jag inte amma honom på 12-24 timmar, eller så låter jag bli att ta medicinen men då kan jag ju inte sköta mitt barn (och knappt amma då heller). Jag får i värsta fall migrän tre gånger i veckan, det blir ganska krångligt i längden. Annars hade jag antagligen varit en av dem som mer än gärna skulle fortsatt med amning tills lillen var över två år.

Men som sagt; Nu är det nedtrappning som gäller, vilket inte är det lättaste eftersom amningen är det enda som kan få honom att sova lugnt. Jag tänker att om jag börjar avvänja honom nu så kan han eventuellt sluta helt om två-tre månader. Vi får väl se hur det går.

Baka baka liten kaka

Idag bakade jag chokladkakor. Jag gillar när chokladkakorna blir mastiga med mycket kakaosmak och inte allt för söta. Nu har jag dessutom slutat med socker (vanligt socker) så det blir alternativa sötningsmetoder istället, typ honung, agavesirap, banan, aspartam. Frågan är om det är så mycket bättre med aspartam, men jag använder så ytterst lite för jag gillar ändå inte när det smakar för sött.

Jag tog inga egna foton på kakan. Denna bild lånas av Sara Lovisa som var hem till mig och hjälpte mig med chokladkakefrosseriet! Ack så solidariskt av henne att ställa upp på så kort varsel!!

Trots den sockerfria fasaden så lurar den en fettbomb i dagens kaka - Den är grymt fet! Tummar man på det ena så måste man bre på med det andra (och bre på ordentligt när du lix är igång).

Sedan bjöd jag in grannen Sara Lovisa för att få lite sällskap i detta chokladeldorado som jag hade skapat i mitt kök. Hon påpekade att jag såg så himla piffig ut i mitt fina förkläde och med truten full av chokladkakesmet. Ja, vad gör man inte för att lura på sig själv falsk pigghet!

Hmm.. fungerar inte översatt till svenska, men ni fattar poängen. (Bilden är bildgooglad så jag har ingen direktkälla tyvärr).

Jag lägger kanske upp Receptet någon dag framöver under kategorin Mumsfilibabba. Kanske.

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin