Prestationslösa nyårsspöken

Detta nyår vill jag ligga lågt. Låga ambitioner och förskräckligt låg humor om jag får be! Jag och Sara har rent av tänkt att ha ett "slacker-tema" med mjukisbrallor och hämtmat. Fast att kalla det för "tema" vore väl lite väl ambitiöst.

Efter ett ex antal depressioner gäller det att omvärdera vad som är viktigt i livet. Jag försöker fråga mig själv Vad vill jag? och svaret blir nästan alltid detsamma: Jag vill slippa prestationsångest, slippa spela den roll som förväntas av mig (men inte trivs i), slippa vara så förbaskat tacksam för sådant som jag förväntas vara tacksam över. Allt detta bör ske på en grund av engaemang och egen vilja, inte för att det förväntas av dig. Ni förstår vad jag menar va?

Allt sipprar sedan ut i en porlande bäck av prestationslöshet då jag mer än gärna är tvärsimot. Men jag kan bli fullkomligt galen på alla som fortfarande tror att de ytliga pretationerna (som att vara uppklädd på nyår) är måsten för att omvärlden ska uppfatta dig som normalmänsklig.

Det är inga måsten! det är förväntningar som folk i allmännhet lever upp till, vare sig de vill eller inte, och därmed upprätthåller från en generation till nästa. Med andra ord: Socialt nedärvd prestationsångest.

Låter jag bitter nu? Jag är inte bitter. Jag är varken bitter eller deppad. Jag mår superduperbra! Jag mår alldeles särskilt bra över att fira en prestationslös nyårsafton :)

Gott nytt år kära ni! <3  Må kvällens alkoholförtäring ske med måtta och eftertanke.

Julaftonsmorgonen

Lillen var på busbra humör.


Solen hade gått upp och var just på väg ner igen.


Julaftonsmorgon... har ni förresten tänkt på vilket motsägelsefullt ord det är?! Att ha orden afton och morgon i en sammansättning gör mig lagom frustrerad. Jag vet liksom inte ifall jag vill gilla det eller tycka illa om det.

Nåväl. Vi hade en vacker julaftonsmorgon :)

Julklappen som sved

Tillåt mig presentera den julklapp som sved mest att ge bort detta år...


Ett gammalt magdeburgerspel.

Jag övervägde starkt att behålla det själv. Ack, ack.. vad är väl en bal på slottet! :P


Jag skulle gissa på att det tillverkades någon gång i början av 1900-talet. Kolla in de ljuva knapparna!

Numer är det min käre storebror som är den lycklige ägaren :)

Guldmuffins med cioccolata Bianca ;)

Hej hopp. Här kommer ett improviserat recept på saffransmuffins med vit choklad, utan vetemjöl.

Eftersom jag oftast höftar så kan måtten vara lite sisådär. Men hörrni, jag tror att detta ska funka!

Du behöver:
4 ägg, 1dl mjölk, 2dl socker, 1½dl Pofiber (finns på glutenfria hyllan), ca 1tsk bakpulver, 1 skvätt citronsaft, 1 påse saffran, 50gram smör, lite vit choklad.

  1. Vispa ihop 4 ägg med 1 dl mjölk, 2dl socker och en liten skvätt citronsaft.
  2. Smält 50gram smör tillsammans med saffran.
  3. Häll i saffranssmöret i bunken med "ägg-mjölk-socker- och citronblandningen" samtidigt som du vispar.
  4. Blanda ihop 1½ dl Pofiber med 1tsk bakpulver. Rör försiktigt men bestämt ner detta i smeten.
  5. Låt smeten stå och dra i 5-10 minuter (pofiber behöver svälla lite).
  6. Rör ned lite hackad vit choklad.
  7. Häll upp i formar och grädda på ca 175gr i 5-10 min.
Kanske smeta på lite frosting uppå toppen?!

Det kan hända att receptet behöver justeras lite, det lär ni väl märka.

Veckan före dopparedan

Egentligen skulle jag behöva plugga denna vecka, men det är så mycket som måste göras innan julafton så jag vet inte riktigt hur allt ska gå ihop.

Idag upptäckte jag att lillens blöjor snart är slut. Likaså är kattens mat snart slut och hon behöver ett speciellt foder som jag inte kan handla på vanliga affärer. Inga paket är inslagna och en tredjedel är inte inhandlade ännu. Jag har även råkat spärra mina inloggningsuppgifter till internetbanken :P så det måste jag fixa.

Sedan skulle det väl vara skönt med rena golv nu vid juletid, men det får bli ett projekt att ta sig för ifall det dyker upp tidslucka där existensen inte känns lika ihoppressad ;)

Varför blir det så? Varje jul säger jag till mig själv att nästa ska bli opretentiös och lugn - Ändå blir det samma sak varenda gång! Jag antar att jag inte är något unikum i sammanhanget, att det är så här för det flesta.

Idag ska jag iaf ner på stan och se ifall jag hittar de sista julklapparna. Kanske hänger grannfrun på för att göra mig sällskap i folkvimlet och förvirringen.

Blahåjj... men julcypressen is the shit!

Tyvärr finns det inte så mycket tid för blogg. All hjärnkapacitet som inneffattar någon form av formulering i text samlas vid mitt examensarbete. Om någon, mot all förmodan, skulle vara intresserad av att höra vad det är jag skriver om så är det bara att hojta till.

Men jag kan bjuda på en bild av hemmets julpyntade cypress (istället för julgran).


Jo, vi kan liksom inte ha någon vanlig julgran eftersom lillen är som en ångvält - Hänsynslöst vältrar han sig över saker han tycker är fint. Denna kan han inte riktigt vältra sig över eftersom den är lagom stor för att stå uppe på en bänk.

Fönsterdekorationsrecension i Juletid

Jag införskaffade en nu "julstjärna" i år. Det är ingen stjärna egenligen.


Det är en snöflinga.

Jag tycker att det kan kännas bra med en snöflinga för att bryta lite mot alla adventsstjärnor. Dessutom känns det lite mindre religiöst bundet i jämförelse med en stjärna (ja, ni vet ..stjärnan i Betlehem o.s.v.). Inte för att jag är anti adventsstjärnor på nått vis! Näjdå! Jag har faktiskt en stjärna i TV-rummet.

Så långt är jag iaf. nöjd över snöflingan. Men...

Utifrån ser det inte ut som någon snöflinga överhuvudtaget, inte som en stjärna heller för den delen! Eftersom de små stängerna på flingan inte lyser så är det bara de stora stängerna som syns där ute i vintermörkret. Det ser ut som att jag har några sketna lysande pinnar i fönstret.

Jaja, den är ju fin innifrån iaf.

Rotmos som inte smakar rotmos

Härom dagen sprang jag över till Sara på en sen lunch. Jag hade gjort en rotmos som inte snakade typiskt rotmosigt. Det är nog bäst att skriva ned receptet medan jag minns det, då kan ja samtidigt dela med mig av denna ljuva rotröra för att sprida lite matglädje!

Den smakar inte som en vanlig rotmos. Anledningen till detta är att den inte innehåller något kålrot eller någon annan rot med kraftigare smak. Karaktären plockas istället fram med hjälp av vitlök.

Den passar alltså utmärkt att bjuda en rotmosskeptiker på (som min karl t.ex.)


Koka ihop följande rötter:

4-5 potatisar
4-5 jordärtskockor
2 morötter
2-3 hela vitlöksklyftor

Se till att de är hackade i ungefär lika stora delar så att de får liknande koktid. Det gör inget ifall de överkokas eftersom de ändå ska mosas. Testa med en gaffel eller potatissticka ifall de är klara.

När rotsakerna är kokta och vattnet borthällt ska du tillsätta:

Smör
Basilika
Salt
Vitpeppar
Muskot
Lite pressad citron (inte för mycket!)

...anpassa kryddmängder efter tyck och smak. Sedan är det bara att sätta igång att mosa. Jag mosar lite slarvigt för hand med en stomp. Om ni vill ha slätare mos kan den med största sannolikhet köras i mixer också :)

Klart!

morgonstund

En mysig morgon med en smått gnällig unge.


Tyvärr missade vi Julkalendern i morse. Det får bli till att se julkalendern ikväll istället, det går ju bra det med.

Apropå missade TV-program:

Jag missade även Jul med Ernst igår! Skam på torra land ifall jag får säga det själv!! :P Men jag såg minsann Leilas Söta Jul, men det är inte riktigt samma sak som Ernst :(  Jag menar, Ernst är ju ändå Ernst.. han är liksom inte ersättningsbar med någon annan. Jaja, det går säkert i repris!

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin