Äppliga Kaneleonter

Som jag nämde i förra inlägget har jag uppfunnit ett recept på miniäppelpajer med massor av kanel.

Tyvärr har jag inga exakta mått eftersom jag jag alltid höftar. De få måttangivelser som jag skriver in i receptet är alltså ungefärliga, bara så att ni är med på det ;) men det ger även utrymme att anpassa efter egen smak. Jag kallar dem Äppliga Kaneleonter och här har ni det makalösa receptet:

Äppelgojs
Stek tärnade äpplen i smör och massor av kanel. Beroende på vilken sorts äpplen du använder så kanske du vill söta dem lite. Om du anänder söta äpplen så behöver du antagligen ingen sötning. Vill ha äppelgojset lite mjukare, lite mosigt och saftigt, kan du hälla på lite vatten efter stekningen och låta äpplena puttra lite ett tag.

Skruffs
Blanda ihop hackad/mixad mandel, kokosflingor, en tesked psylliumfröskal (eller sk. fiberhusk), lite salt, en matsked smör, lite vaniljsocker, kanel, en äggula. Du kan byta vaniljsockret mot en skvätt honung eller annan sötning om du vill.

Och sedan...
Lägg hälften av skruffset i botten på formarna och "pressa" dem - tryck till dem så de vet vem som bestämmer! Lägg äppelgojs ovanpå det tillpressade skruffset. Toppa med resten av skruffset ovanpå äppelgojset.

In i ugnen
Ställ sedan in detta i ugnen på ca 175 grader. Efter 3-5 minuter bör de vara klara och förhoppningsvis ätbara :)

Övrigt
Nyckeln till en lyckad mumsighet är att provsmaka genom hela processen. Smaka gärna på både äppelgojset och på skruffset innan du lägger det i formarna - Kanske du känner att du vill ha i lite mer kanel för smakens skull eller att lite extra smör skulle göra Kaneleonterna saftigare? Det vet du bara ifall du provsmakar.

Lycka till!

..men tid till det mest onödiga har jag minsann!

Det känns som om jag inte gör något annat än att jaga lillen: flytta runt saker som han inte ska få tag på, hålla honom borta från kattlådan, hålla honom borta från katten (som han har börjat jaga och slå), vaka över skåp och lådor som vi ännu inte har säkrat, se till att han inte tuggar på sladdarna bakom TVn och på alla smutsiga skosulor o.s.v.  Han måste börja tro att alla saker som han tycker är roligast är förbjudna.

Anyways, därimellan är jag skittrött. Jag känner att jag har prioriterat bort bloggen lite vilket även innebär att jag inte har tagit mig tid att svara på era kommentarer - Sorry <3  (men jag går in och läser på era bloggar så ofta jag kan även om jag inte kommenterar).

Jag har inte diskat på en halv evighet. Jag har bara sköljt av disken och sedan diskat det som har varit vid akut behov att användas. Av den anledningen luktar det just nu äggfis i diskhon trots att det inte finns några matrester i slasken.

Men ni vet hur det är med prioriteringar...

Jag har ändå haft tid med en massa "onödiga" saker: Jag har varit på loppis, bakat äppelkaka och komponerat ett eget recept på miniäppelkakor. Jag har dessutom lärt mig hur sikher knyter sin turban (en av metoderna d.v.s.)! :D

Här är mina miniäppelkakor. Helt utan vetemjöl! Jag lägger upp receptet när jag...öhhh... får tid.


Nu ska jag och lillen gå till förskolan! Tjao!

En bångstyrig omöjlighet

Jag höll på kolavippa idag. Nog visste jag att lillen hade en vilja av stål, men det jag har upplevt idag måste ändå vara over the top of bråkstake till son.

Just nu är jag så pass uttömd på energi att jag inte orkar skriva någon redogörelse, men låt mig säga såhär: Grabben älskar rulltrappor, skjutdörrar, kullersten, måsar (till min förskräckelse), soptunnor, bilar, bussar o.s.v. till den grad att han bara måste fram och krama om dessa saker, annars blir han rasande. Han har därimot utvecklat ett förakt mot sin vagn och sin moders auktoritet! Han har klöst mig illröd på halsen efter att jag hindrat honom att springa in i rulltrappan och han har skrikit, sparkat och slagits när jag har försökt att sätta tillbaks honom i vagnen.

Jag känner för tillfället att jag inte ska ge mig ut ensam med honom på ett tag framöver för både min rygg och mitt tålamod håller på att gå åt.

Phuff... men nu är vi hemma och han är åter världens snällaste och goaste unge :)

Fortsättning på inskolningen

Jag har inte haft tid att vare sig svara på kommentarer eller uppdatera på bloggen, det har nämligen varit full fräs med lillen sedan i måndags.

Han sover sämre än någonsinn då han drömmer mer under nätterna, troligtvis från alla intryck som han fått under dagen. Sedan blir han så uppspelt (övertrött?) och när han är vaken har han ingen ro. Men det lägger sig väl när han har vant in förskolelivet.

Grabben traskar runt och undersöker området.

Igår fick jag sitta inne i personalens fikarum och dricka kaffe medan han var ute och lekte med de andra barnen. När han kom in ingen var han full av grus - blötgrus uppe i näsborrarna, runt munnen och över kläderna.

Inskolningsfröken kom bärandes på honom och sa glatt - Han är sååå snäll och han har haft jätteroligt i sandlådan! och jag tänkte  -Nähää.. sandlådan säger du?! det kan jag inte se. Hur många nävar med grus åt han då? behöver han äta någon lunch efter det här?

Jaja, han var då rysligt glad iaf. :)

Idag är ni dock hemma eftersom han har dragit på sig en förkylning och har feber. Typiskt att han skulle bli sjuk nu när det går så bra med inskolningen! Han ska helst vara feberfri en dag innan han får komma tillbaks till förskolan, men jag misstänker att det kommer att gå över ganska snart för han verkar inte vara vidare medtagen.

Lillgubben är stora pojken

Huvvaligen vad tiden går snabbt!

Imorgon bär det iväg till inskolningen på förskolan. Mammas hjärtegull, så stor liten kille han har blivit på så kort tid! Jag är övertygad om att han kommer att stormtrivas på förskolan, men ack vad jag kommer at sakna honom när jag sitter där på urtrista universitetet och bläddrar i böcker för fulla muggar.

Hur ska mamman klara sig utan sin plutt?! Helst av allt skulle jag nog vilja gå i förskolan tillsammans med honom bara för att slippa längta så.

Vilken tur att jag får välja mig under inskolningstiden! :)

Mysgubben i mammans knä <3
Målningar som ska fixas

Jag följer Saras exempel och försöker nu få tummen ur röven för att fixa till lite målningar.

Jag har inte målat på ett tag eftersom lillen tar upp all min tid, men nu när karln har haft sin helg så har han fått leka med lillen och (och hålla honom borta från färgtuberna) medan jag målar.

I stort sett alla mina målningar är bara färdiga till hälften. Det är svårt det där - Jag slits mellan känslan av att vilja måla över allt och behovet av att färdigställa dem och sätta punkt för en stilperiod som jag är på väg att lämna bakom mig.

Sedan är det där att sätta sitt namn på verken. Jag frågar mig alltid -Kan jag stå för det här? och kommer tyvärr oftast fram till att målningarna inte är redo att få representera mitt skapande.

Men inget blir bättre av att jag bara låter målningarna stå och samla damm!

Den här försöker jag fixa just nu..


och som ni ser har jag gjort en "fixarkarta" över vad jag ska göra. Nu ser jag även att det övre benet behöver få bort den ljusa randen på nederkant!  *suck*  Det tar aldrig slut!!

Efter det har jag bara 7-8st halvklara målningar till som jag borde ta mig an :S

Svårstartad som en rostig gammal Saab V4 en kall vinterdag

Idag känner jag mig svårstartad. Jag har ont i hela kroppen av någon outgrundlig anledning. Dör utom den gamla vanliga värken så har jag en annan smärta som flyttar på sig och sprider sig från nacken och ner över armarna och ner mot svanken.

Kanske det är en förkylning på intågande?

Huvudet känns blockerat och de senaste tre dagarna har jag knaprat sumatriptan för att hålla undan migränen. Hoppas att det inte kommer att behövas några mediciner idag :P

Lillen är det dock full fräs på! Han har kört omkring med alla sina bilar, jagat katten, dansat framför TVn, käkat pizzarester till mellis, borstat tänderna och sedan kört omkring tandborsten i lastbilsflaket. Jag har hunnit med en kopp kaffe och är inne på den andra koppen just nu.

Det här känns som en riktigt seg dag.

The Beast

I dagsläget väger jag "the number of the beast"


...sexhundrasextiosex kilo alltså, höhöhö ;D

Ännu en liten vilsen kattunge

Minns ni den lille kattungen som jag skrev om i ett tidigare inlägg?

Nu har det hittats ännu en liten katt på nästan samma ställe!

En spräcklig, trefärgad liten kattunge hittades av två unga tjejer som skulle cykla till badplatsen. Som tur var hade denna kisse inga skador men hon var mycket mager och sällskapssjuk.

Min lillasyster hade snokat runt lite och har på ryktesvägen hört att det fattades tre kattungar från en gård ca 1 mil från den plats kattungarna hittades. En tredje kattunge hade hittats oskadd på mitten av den sträckan och hade ganska snart ett hem hos ett lite ädre par. Alla katter som har hittats har även stämt in på beskrivningarna av katterna som försvunnit, men när mamma ringde och frågade ifall de tänkte kännas vid dessa kattungar så sa de att de inte ville ha dit dem för då skulle katterna avlivas direkt.

Morsan och farsan känner det par som tog hand om den tredje kattungen och bad om att få komma och se ifall kattungarna kände igen varandra. Sagt och gjort! Kissarna fick träffa varandra och det blev ett glatt återseende.

Båda katterna fick stanna hos den familjen! så slutade den olyckliga historien åtminstonde lyckligt för två av de tre kattungarna.

Loppisfynd - Amplar med Kaurisnäckor

Ganska mycket tantvarning på dessa enligt många skulle jag tro, men för mig är det nostalgi. Min mamma hade liknande när jag var liten och jag har länge varit förtjust i kaurisnäckan.


I en av amplarna satte jag en liten keramikkanna som jag fick av min mamma i födelsedagspresent. I kannan satte jag en miniliten orkidé som jag fick av SaraLovisa och Simon, även denna var en födelsedagspresent.


Hmm.. jag ber om ursäkt för den fruktansvärda bildkvaliteten. Min kamera är verkligen kass.

Dra åt skogen

I söndags var vi och kollade runt i skogen.

Den röda stenen (tredje bilden) är inte en röd sten egenligen. Det röda kommer ifrån en alg som heter Trentepohlia iolithus men den kallas även Violstensalg - Violstensalgen kan i vissa fall avge en tydlig doft av viol om man skrapar lite på den. Jag har inte testat att klösa på de röda stenarna ännu, men det ska absolut testas innan vintern kommer!

Vi såg två älgar och en massa vildhallon i skogen också.

Okänd liten soldat

När vi kom hem efter utflykten till Näsåker fick vi oss en otrevlig (men ack så söt!) överaskning. Ett ungt par hade hittat en liten katt efter vägkanten. Eftersom de hade en lång resa norrut framför sig kunde de inte ta sig an katten. Min bror som "känner" alla katter i byn visste inte vad det här var för katt. Ingen av oss förstod var den kom ifrån för där den hade hittats var det inga människor som bodde, det fanns inga på flera kilometers avstånd som hade några kattungar heller.

Kattungen måste ha varit omkring 12-14 veckor gammal och hade en svart och vit päls: En vit linje mellan ögonen som delade sig vid nosen, vita strumpetassar och en vit haklappshals. Vi tror att det var en liten hane och han var så söt.


Dessvärre var han svårt skadad i benet. Han hade ett stort sår som han antagligen hade haft ganska länge eftersom det var fullt av mask i såret. Masken hade ätit rent kring benpipan som såg torr och avgnagt ut... näe precis, det var ingen trevlig syn. Men han verkade inte känna av sitt ben alls! Det hängde som om det inte hade tillhört kattens kropp, löst hängande som om det hade gått ur led. Resten av katten var hel, men han var mager, skakig och hängig.

När han fick vatten och vila syntes det att han var medtagen, huvudet började vissna och ögonen såg febriga ut. Han hade antagligen en infektion i kroppen ifrån såret och vi konstaterade att han bara skulle lida ifall vi höll honom vid liv för att kunna ta honom till en veterinär som bara skulle avliva honom i vilket fall som helst. Farsan ringde en kille i grannskapet som hade gevär, han kom och gav den lille katten ett nackskott. Katten dog direkt utan några som helst nervryckningar.   

Huvva, det svider i hjärtat när jag tänker på hur ensam, hungrig och sjuk den katten måste ha varit därute vid vägen. Tillsynes på såret så måste det varit åtminstonde 4 dagar gammalt, kanske en vecka.

Den natten satt vi uppe länge och funderade över hur det kom sig att en liten kattunge, knappt gammal nog att flytta hemmifrån, kunde befinna sig därute vid vägen där ingen bor. Ingen av oss kunde sova, istället drack vi vin och tänkte på den olycksdrabbade lille krabaten.

Hemma igen

Nu är jag hemma igen.

Jag har inte haft tid att blogga medan jag varit borta eftersom lillen har varit febrig och mammig. Lillgrabben är fortfarande inte riktigt frisk tror jag, han verkar behöva mycket mera sömn än vanligt och han vill bli hållen hela tiden. Febern har dock gått över som tur är.

Jag har en massa inlägg som bara ligger och väntar på att b li skrivna av mina flinka fingrar så det kommer väl några inlägg framöver från veckan som varit.

Kram på er så länge!

Neröver

Idag åker jag och lillgrabben till ångermanländska skogarna, hem till min mor och far.. och alla mina syskon lär vara där just nu också. Det betyder att vi kommer till ett hem med 6 personer (8 med mig och lillen), 2 hundar och 9 katter - fullt hus alltså!


Och så har vi den sköna naturen runtom dessutom. Kanske blir det lite bad, förhoppningsvis sol, sedan ska vi ta en sväng till Näsåker där Urkult kommer att gå i stapeln i helgen.

Jag har även en förhoppning om att lyckas tvinga iväg morsan på någon loppis och att vi hinner hälsa på lillens farmor och farfar också. Vi får se hur mycket som hinns med på den korta tiden som jag kommer att vara där.

Jag uppdaterar väl i dagarna så får ni se hur det utvecklas :)

Skam på P1

Här kommer ett radioprogram till som jag vill rekommendera!

Det var ett tag sedan jag hörde det här avsnittet av Oförnuft och Känsla som sänds på Sveriges Radio P1 och jag fann det mycket tänkvärt, särskilt då jag själv försöker att kämpa mot skammen att vara svag - att känna skuld över att behöva be om hjälp och att kampen mot "ensam är stark-principen".

Det handlar om skammen att vara svag, behöva be om hjälp eller att tycka synd om sig själv. Skammen som det lilla barnet känner, det barnet som alltid stannar kvar inom oss trots vårt fysiska åldrande.Eller som det står på hemsidan för programmet:


Halkar vi på en isfläck är vår första tanke inte ”har jag skadat mig”, utan ”här gäller det att snabbt ta sig upp igen innan någon börjar stirra”. Vi skäms. Ibland kan skammen ta över hela livet. Författaren Charlotte Rudenstam dolde en våldtäkt, för att hon själv skämdes så mycket. Hör om kvinnan vars tunnhårighet gav henne problem på bussen. Och så skäms vi över skämten som spårat ur. Studiogäst är författaren och journalisten David Lagercrantz som har ett speciellt förhållande till skam. I pappa Olofs familj var skammen en dygd.

Ambulansen

Det är nog säkrast att ta med ambulansen då man ska sova, men vet ju aldrig när man behöver rycka in! :)-Duuuh dut duuuh dut duuuh dut, låter han.
Men med nappen i munnen låter det mer som -Hmmmh hm hmmmh hm...


Det är ambulansen det! Den älskade ambulansen som är så himla bra att sova med!RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin