får inte plats längre!

Drygt men sant, jag har verkligen blivit supertjock på mycket kort tid. Nu går det med en rasande fart och kläder som jag trodde att jag skulle kunna ha i minst tre veckor till har blivit alldeles för små. Det är ju som det ska vara (...och jag känner mig fortfarande snyggast i stan med min fina mage) men vad ska jag klä mig i nu den sista månaden? Jag kan väl ändå inte gå omkring naken?!

Här ser ni ett fantastiskt försök till att bekläda sig i en (annars lite för stor) trech-coat. Det är den största vårjacka jag har! Hett värre, eller hur?

Sedan tycker jag inte heller att det är läge att skaffa sig en särskild gravidjacka heller eftersom ungen bara kommer att vara kvar där inne i 1½ månad till - Det kändes som lite väl sent för att lägga pengar på sånt, då vore det vettigare att bekosta sig ett "komma-hem-paket" från Apoteket.

Men jag har införskaffat en ny munkjacka som ska vara stor (oversize-modell tror jag att det kallas). Den kan jag ha redan i medium och det finns plats för lite med mage också! Jag tänkte att den kommer jag vilja använda efter bebisen har kommit ut också. Sedan slipper jag gå och frysa om magen vilket jag har gjort de senaste två veckorna eftersom jag enbart har kunnat knäppa jackor och koftor med en knapp under bysten.
Så här fin blev jag i den:


När jag tittar på bilderna så kan jag se att jag har blivit mycket rundare om kinderna också! Jag känner igen det från när jag käkade monstermycket mediciner... Det är vätskeansamlingen som har satt igång på allvar :S det kan jag även känna i benen och fötterna - de pulserar när jag stått/gått ett tag. Tur att det börjar närma sig slutet nu.

Bebisen har förresten vänt på sig och ligger med huvudet nedåt men är ännu inte fixerad. Den flyttar inte på sig lika mycket längre, ligger istället och sparkar/pressar mot en och samma punkt hela dagarna. Den dricker nog ganska mycket fostervatten för den hickar flera gånger om dagen.

Så här var det väl tänkta att det ser ut inne hos bebisen just nu (bildkälla).
Inte så underligt att jag måste kissa så ofta, på bilden är blåsan nästan helt ihopklämd!

På återseende! Yo!!

jag staplar gravidkrämpor

Näe nu känns det faktiskt ganska tungt ibland! Gravidkrämporna börjar att samla ihop sig och bli allt mer påtagliga. Jag som tänkte att "någon rättvisa ska det väl vara" och hoppades på att allt skulle bli prima efter de fyra första månaderna av illamående... så blev det inte.

Vecka 4-16
 • Tröttast i världen!  - check
 • Illamående - check
 • Gråtatacker - check
 • Finnar och kvisslor - check
 • Flottigt hår - check
 • Noll koncentration - check
 • Hemskt ont i ligamenten - check
 • Fryser så innihellvette! - check
 • Skitont i bröstvårtorna - check
 • Doftöverkänslighet - check
 • Nässelutslag - check

Vecka 17-23
Ganska bra period faktiskt. Jag hade lite illamående och humörsvängningar kvar in mot vecka 20. Bebisen börjar att sparka och glädjen över detta gav mer energi även om jag fortfarande var trött och okoncentrerad. Jag försöker att göra bort så mycket skolarbete och hem-fixande som möjligt eftersom att jag känner att jag äntligen fick lite energi.

Vecka 24- 33
Plötsligt bryter kroppen ihop och jag började få sammandragningar som både ökade i styrka och började komma tätare. När de började göra ont och jag fick flera i timmen så kontaktade jag MVC - därav ordnationen "horisontalt läge" och vila. Tydligen utsöndrar man ett stresshormon när värkarna ska sätta igång, är man stresskänslig så utsöndrar man det även vid vardags-stress och då ökar sammandragningarna. Dessutom kan barnet påverkas av stresshormonerna och kan få lite extra bråttom att komma ut.

Men efter att ha vilat en vecka och sedan prioriterat bort .. typ allt, så har sammandragningarna blivit normala igen :)

sedan kom...
 • Foglossningar i alla fogar - check
 • Värk i ryggmusklerna- check
 • "Växtvärk" i magen - check
 • Halsbrännan från helvetet - check
 • Sömnproblem - check
 • Ömma fötter, ben och pattar - check
 • Svettningar - check
 • Tung andning - check
 • Nästäppa - check
Men jag har sluppit bristningar och åderbråck än så länge (ta-i-trä).

En tjockis vid sjukhusets norra entré - i väntan på studiebesök på förlossningen
Bildtext: En tjockis framför sjukhusets norra entré. Klicka på bilderna för större format.

Hoppas att det finns någon universell rättvisa som gör att jag får en fantastisk och lättsam förlossning ;) Antagligen finns det inget sådant :P

När skolan har slutat och när vi börjar närma oss vecka 38 så ska jag börja röra på mig igen, om fogarna tillåter det. Gravidyoga och/eller vattengympa låter skönt! Jag håller tummarna att det inte blir flera krämpor iaf.

Igelkottetid är nu!

Ikväll (kvällen/natten) såg vi två igelkottar som parade sig! Joo... jag kände mig lite skamsen som förtjust stod och tittade på, men jag blev så glad eftersom jag har kämpat så hårt för igelkottarnas överlevnad här i området. Förra sommaren sprang jag och min sambo omkring på nätterna och matade dem med kattmat, allt för att så många som möjligt skulle överleva vintern.

Bilden är lånad från Djur- och naturskyddet

Ja, så vi får hoppas på att det blir några fina igelkotte-ungar så att vi får njuta av deras närvaro en sommar till här på Carlshem :)

Förra året räddade Jens en igelkotte från en säker död på motorvägen.
Såhär såg det ut. Kotten blev inte arg, men antagligen blev den lite chockad.
vår i luften


idag kände jag våren i luften
den luktade lite dammigt
men den kändes varm mot huden
och den retade mig till ett leende
och till att vilja ta av mig jackan

den retade mig stanna upp och andas in vårdammet
till att vilja sätta mig på en parkbänk vid en främling och säga:
vilken fantastiskt tur vi har med vädret idag!
och främlingen skulle le tillbaks och hålla med
för att mitt konstaterande skulle kunna vara
den enda självklara sanningen i världen

idag kände jag våren i luften
och jag började fundera
över de gånger jag låtit våren gå mig förbi
och den tanken retade mig till ett leende
inte för att jag så många gånger
har försummat mig den känslan
att inte velat känna den
i rädslan av att väcka vårtrötta björnar
tanken retade mig till ett leende
för just denna vårdags skull

för idag kände jag våren i luften
och den luktade lite dammigt
och den var varm mot huden
och den retade mig till ett leende

fixa stuff till bebis

Nu börjar det verkligen ta sig med prylsamlandet inför bebisens ankomst. För några dagar sedan fick vi ett brev med en finfin baby-body från vännerna J&M. Klicka på bilden för att se i större format.

Passande för vår lilla pacifist-bebis
(...som blir rädd när dom skjuter pistoler på film!)

Under tiden som jag har befunnit mig i 5 dagars viloläge har jag lyckats mejlbomba bebisens blivande mor- och farföräldrar med babypryl-tips. Nu har bebisen både en modärn babysitter och en gammaldags liggvagn! Hoppas att lillskrutten kommer att gilla dem.

Denna fantastiska gamla barnvagnen vann morsan och farsan på en Tradera-aktion till Lillskruttis.

Om man inte har tillgång till olika vagnar (både ligg- och sittvagn) inom släkten så skulle jag rekommendera en kombi-/duovagn, vilken går att går att göra om till sittvagn när barnet blir äldre och vill sitta upp. Men vi hade en fin sittvagn hemma hos min mor och far så vi tänkte ta den senare.

När det kommer till babysitters så tyckte jag att det lät underligt med att ha en babysitter som vibrerar, som en massagestol typ... kan verkligen en liten skör bebiskropp gilla det?!

Men så en dag var vi och hälsade på ett par vänner som just fått en liten flicka. Lillflickan svalde så mycket luft när hon åt att hon nästan alltid var i behov av att "rapas" eller klappas på ryggen. Men deras babysitter med vibration (inklusive en massa andra högteknologiska funktioner) fick lilla tjejen all bli alldeles lugn. Vibrationsstolen var tydligen superbra mot magknip! :)

Iaf så tyckte vi att det var lika bra att investera i en sitter med vibration, som naturligtvis är svindyra.. så vi började leta på blocket.se efter begagnade sitters. När vi hittade en bra babysitter så mailade vi iväg tips om den till våra föräldrar.

Det var mina svärföräldrar som var så gulliga att fixa denna babysitter till vår ankommande guldklimp.

Och en sånhär fin sitter från FisherPrice kommer bebben att få när den kommer ut!
Det finns dem med mobiler, speglar och mp3-inkoppling (så man kan spela spec.utvald musik). Men som vi uppfattade det hela så var det vibration-funktionen som babyn gillade bäst!

Kommande på fixa-listan:

+ Madrasser till liggvagnen och spjälsängen.
+ Täcken, kuddar och madrasskydd.
+ Spjälsäng. Finns nog i släkten, på någon vind eller i något förråd.
+ Skötbord, ett som även passar Jens längd! (inte lätt det inte...)
+ Badbalja. Jag funderar på en sån flexibath-balja eftersom vi inte har så stort badrum.

Och så mindre skojiga saker att ordna med...

+ Fixa faderskapsbekräftelse på socialtjänsten (eftersom vi inte är gifta).
+ Snacka med försäkringskassan om ledighet och regler omkring detta.
+ Ta reda på senaste årsinkomst som föräldrapenningen ska baseras på.

...och så måste jag fixa ett nytt legitimation eftersom att mitt pass har gått ut, utan att jag märkt det. Dessutom så har vi mängder av prylar som ska bort från ateljén, något jag numera bävar inför när jag blir sängliggandes för minsta lilla fysiska ansträngning. Men jag har ju en fantastisk karl i huset så det lär väl ordna sig ;)

i sömnlöshetens namn


i sömnlöshetens namn
ber jag nu om
att lösheten överger mig
och sömnen intar min kropp

men vid detta
bör jag
veta bättre

för hela landet sover nu
utom jag
känns det som åtminstone

i sömnlöshetens namn
klappar jag mig
på huvudet i ironi
och paniken närmar sig

och vid detta
bör jag
veta bättre

för hela landet vaknar snart
utom jag
som somnat vid soluppgång


bilden är lånad från sidan akupunkt.nu
Bildkälla: akupunkt.nu

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin