Drömmen om Jag, Överjag och duschångest

Det var någon natt innan julafton och jag hade funderat på om jag skulle duscha på kvällen eller på morgonen efter. Jag tänkte att huvudsaken var att jag duschade innan vi skulle resa iväg till mina föräldrar eftersom vi kommer att vara många där, det kunde således bli köbildning till toaletter och duschar. Jag valde att jag skulle duscha på morgonen innan vi skulle åka och på så vis skjuta fram lite stress till sista minuten.

Under natten drömde jag om ett svart universum. En trappa flöt tyngdlöst i det svarta tomrummet och högst uppe på trappan fanns en stängd dörr. Under trappan fanns en dusch. Det fanns två utav mig där - ett Jag i kroppen och ett Överjag som inte hade någon kropp. Överjaget var nästan som om jag vore Gud eller något osynigt samvete i perifirin av mig själv. Jaget med kroppen var mer som mitt verkliga Jag och det var denna kropp som behövde duscha.


Jag valde att använda duschen under trappan och jag schamponerade och tvålade in mig ordentligt. Efter att jag duschat klart kom jag på att mitt överjag hade sagt åt mig att inte använda tvål eller schampo i duschen. Det var nämligen då att duschen var allergisk mot rengörande medel och rören smälte om sådant kom ner i avloppet. Jag fick en naturligtvis ångest över att jag hade gjort detta förbjudna och jag undrade vad jag skulle säga till Överjaget angående detta.

Jag spang upp för trappan och knackade på dörren varpå min pojkvän öppnade och frågade varför jag var så upprörd. När jag hade förklarat hela senariot för honom sade han lugnt - Men ljug då! Hon (överjaget) går nog på det och kan ändå inte motbevisa dig.


Sagt och gjort! Jag ljög och det gick alldeles utmärkt! Så slutade denna dröm lyckligt även om det nu innebar att jag var tvungen att ljuga för mig själv.

Det Goda Nya Året

Sådärja! nu är åtminstone en del av nyårsmiddagen förberedd. Jag har förkokat rotfrukterna i lite kryddor,salt och vitlök och imorgon behöver jag bara dra över lite olivolja och swiiischhh in i ugnen. Mumsfilibabbich!


Morgondagen firas stillsamt med dunder och brak hos Sara Lovisa och Simon. Om vi får tag på sånna där luftballonger som man kan skicka upp i rymden och om vi hittar dessa luftballonger så ska jag (ev. resten av sällskapet också) skriva önskningar inför det nya året på ballongen innan den skickas iväg.

Vidare är jag grymt laddad inför Saras efterrätt som hon ska göra.. hon är lite av en mästare på efterrätter och annat söttgott. Ja den som lever (och kommer ihåg att ta med kameran) får se!

Poesi i natten

Ibland när jag har svårt att sova så beror det inte alltid på grubblerier, stress eller att jag inte är trött. Ibland fastnar en tanke eller vissa ord.. ibland en rytm. Härom natten fastnade detta:


Emot torr hud
raspar
river
rispar
sandpapp mot satin

Mellan torra läppar
frasiga
fnasiga
fräna
ord vi tar med tång

I en fuktig hand
kvalmig
klibbig
kvav
luft som redan använts

Ögon stirrar stilla
beaktat
bekväm
blind
på vår torra hud

I drömmarnas land

Jag funderar på att börja skriva drömdagbok här på bloggen. Jag har påbörjat många drömböcker i mitt liv men varje gång kommer jag på något vis av mig. Men nu tänkte jag att göra kategori som heter "drömdagbok"  och i den ska jag samla alla drömmar (som jag kommer ihåg).

Apropå drömmar - Lillen har sovit dåligt inatt :( Han har gnällt, gråtit och sprattlat runt i sömnen hela natten. Nu har det varit så ett tag att han sover bra någon natt men sedan kommer det tillbaks, det jag tror är drömmar. Han bearbetar nog ganska mycket nu i sin lilla hjärna så det kanske inte är så konstigt att han drömmer så vilt. Ibland jollrar har bekymrat i sömnen också: ghhuäägnangaa.. aaoouueeggrhhmm... eller nått sånt. Vad kan en sån liten kille kan drömma om tro? Drömmer han om katten? Om sina leksaker eller om att äta gröt? Han har ju ett ganska bekymmerslöst liv så det borde ju vara bekymmerslösa drömmar också!

Bilden är från den klassiska serien "Little Nemo in Slumberland" av Winsor McCay. Serien handlar om en liten pojkes vilda drömmar.. som oftast beror på att han har ätit något olämpligt kvällen innan.

Härom natten drömde jag om att jag hade käkat upp all kanel, bara sådär utan orsak. Min käre livskamrat frågade mig var all kanel hade tagit vägen och jag skämdes så fruktansvärt när jag berättade att jag hade ätit upp den. Jag tror att jag skämdes för att jag egentligen inte hade haft någon orsak till att käka upp all kanel och att jag inte hade tänkt på att han kanske ville ha lite kanel han också. Det var en kort dröm Den slutade så - med skammen och min sambos bistra min.

smärtan i kroppen

Igår var jag till en sjukgymnast eftersom jag har så förskräckligt ont i (det jag trodde var) svanskotan. Jag fick ont när jag var i vecka 15-16 under graviditeten och sedan dess har jag haft ont. Jag kan sitta men har mycket svårt att resa mig upp från sittandes när jag har som ondast. Sjukgymnasten skrattade åt mig och sa att det inte alls var svanskotan som jag hade ont i utan istället var det rester från foglossningen.


Tydligen var ena benet kortare när jag låg ner och det skulle betyda att jag snedbelastade kroppen på grund av den gamla foglossningen. Förvirrande, jag förstod inte vad han snackade om men det var en massa om ligament och om spända muskler på högra sidan av kroppen. Sedan vred han på mig så att det knakade i hela kroppen... sedan sa han att jag var botad! Jahaa, det gick fort...

Nu har jag om möjligt ännu ondare, men det kanske blir bättre framöver.

Sedan var jag till arbetsterapeuten på grund av Morbus de Queirvain som tydligen är ganska vanligt att man får när man sköter barn.
Klicka för större bild

Det blir en inflammation nedanför tummen, det blir trångt och så gör det ont. För detta fick jag en mycket opraktisk handskena som jag ska bära dygnet runt i minst tre veckor. Om det inte blir bättre så får man en kortisonspruta också. I värsta fall får man operera, men det tror jag är ganska ovanligt.

Ja, efter nyår hade jag tänkt att bli frisk, sund och stark. Jag tänkte börja träna och gå ner 14 kg av mina resterande gravidkilon...  så vi får väl bara hålla tummarna att smärtorna är borta vid det laget!

sov unge! sov!!

Som jag kanske har nämnt så sover vår lille son ganska dåligt om nätterna. Det började med att han skulle äta (ammas) hela natten, då började vi med att ge honom gröt det sista målet mat på kvällen. Sedan började han drömma mardrömmar och nu har han gråtit varje natt i några veckor. Och inte nog med allt detta - han har fått en märkligt dygnsrytm då han är vaken stora delar av dagen, sover hela kvällarna och vaknar klockan tolv-ett på natten och är klarvaken till klockan fyra.


Det blir ju så att man desperat testar alla råd man får:
  • Släckta lampor och inget prat med honom då han vaknar - fungerar ej.
  • Låt honom ligga själv tills hans somnar - fungerar verkligen inte!!
  • Ljudet från dammsugare, rinnande vattenkran, hårfön o.s.v.  - fungerar ibland, för en stund.
  • Magmassage - fungerar ibland, men vissa gånger blir han bara arg.
  • Mer mat - då blir han pigg och vägrar sova.
  • Bära på honom - öhhh.. vår sömn då?!
  • Sjunga för honom - jorå, det fungerar ibland men vi kan inte sjunga hela natten.
  • Hålla honom vaken på kvällarna/inte lika långa vilostunder - då får vi en arg-vaken-kille istället för en glad-vaken-kille. Fungerar alltså inte.

Men så härom dagen sa min mor att vi kanske skulle ge honom gröt lite tidigare innan han somnar, inte precis innan läggdags eftersom magen behöver arbeta klart innan han ska sova. Ja, så vi testade att göra på det sättet och.. hoppsan! han sov visst jättebra!! Jag fick ju amma honom under natten som vanligt men han var då inte vaken och inte så mycket sömngråt heller.

Nu har vi bara testat detta en gång, det återstår att se om det fungerar i längden. Jag lämnar vidare rapporter om hur det fungerar framöver.

ändrad kategori

Nu har jag ändrat i mina kategorier igen. Nu är kategorin Amning utbytt till Leva med småbarn eftersom jag tror att den sistnämnda kategorin är lite mer hållbar i långa loppet, speciellt nu när jag inte ammar lika mycket som tidigare.

På återseende!

luciamorgon

Jag hade ambitionen att kliva upp klockan sju och titta på SVT's luciatåg, men efter en orolig natt så var jag inte vidare pigg på att kliva upp. Lillgrabben har ganska mycket mardrömmar just nu och han gråter i sömnen nästan hela natten (eller sk. tidig morgon). Jag blir helt slut eftersom jag måste amma honom hela tiden för att hålla honom lugn.. det verkar tyvärr vara det enda som fungerar.

Min plan var iaf. som följer:
1. Jag skulle kliva upp klockan sju och titta på luciatåget och dricka kaffe.
2. Jag ta på lillen hans fina stjärngossedräkt.
3. Jag har en fin gammal nattskjorta som jag skulle ha på mig.
4. Så skulle vi lussa för Jens med lussekatter och kaffe.

Men som sagt så gick mina planer i spillror...

källa: (skansen) http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/skansen/image/view/lucia-fraan-1899-55700
Lucia på skansen 1899. Bildkälla

Nåväl, ännu är det inte för sent att klä upp lillen till stjärngosse ;D

Vi ses senare alligatorer!

konkurs

Självföraktet tvingar Jaget att plocka fram sin gamla konkursansökan...

Den här gjorde jag till ett serieblad på temat "Varför så Känslig?" och eftersom jag alltid har tyckt att den frågan är så dum... svaret är naturligtvis alltid detsamma:

Därför! därför att jag vill, för att jag kan, för att jag har rätt till att känna känslor. Därför att vi reagerar i interaktionen med övriga världen! Det behöver inte vara underligare än så.

Nytt utseende

Hejhopp!

Nu har jag ändrat bloggens utseende lite men ni behöver nog uppdatera sidan för att kunna se det. Jag hade först tänkt att göra en kitschig juldesign men det blev samma gamla urtvättade pasteller som förr... vilket kan tyckas lustigt eftersom jag i vanliga fall inte identifierar mig med pastelliga nyanser direkt.

Jag har supermånga nya ideer på flera olika bloggutseenden som jag ska göra i framtiden (hade jag tänkt) men eftersom HTML-koder ger mig huvudvärk så ligger det på is. Alltså, det är inte särskilt ofta som jag lyckas ta tag i mina tänkta ambitioner, men det är ju tanken som räknas (som man brukar säga, utan att verkligen mena det).

Jahaa.. vad mer nytt under solen? Joo, jag funderar på att börja lägga upp en "veckans outfit" en gång i veckan. I vanliga fall bör det väl vara en "dagens outfit" men eftersom jag försöker att lägga en lagom ambitiös nivå på mina blogginlägg så blir det nog bara ett sådant inlägg i veckan (max), dessutom byter jag inte kläder så ofta.

Nu har jag inga bilder på vad jag har klätt mig i denna vecka, men lillen har fått vara pepparkaksgubbe större delen av veckan!

Mammas pepparkaksgubbe


På återseende go vänner!

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin