ÄppleRabarb-glöggSyrlig Äppel-Rabarb-Glögg :9

Jag använde:

* Ca 6-7 dl vatten (vittvin istället för vatten - ifall du vill ha vinglögg)
* Hackad rabarber från i sommras - Ca 4 dl.
* 3 st söta äpplen. Skurna i grova bitar.
* 4 st kanelstänger.
* En bit torkad pomeransskal.
* En matsked kardemummakärnor
* Ca 5 bitar nejlika
* En halv vaniljstång. Öppna och skrapa ur kärnorna-rör ned. Lägg i den urskrapade vaniljstången också!
* En halv dl färsk ingefära, grovt hackad.

Rör ihop allt i en kastrull och låt detta koka upp.
Söta efter eget behag. Jag använde en halv deciliter moscovadosocker, men det går lika bra med vanligt socker. Honung fungerar nog utmärkt som sötningsmedel också!

Blandningen ska småkoka/sjuda under lock i en timme och sedan kylas ned (eventuellt ute) under en timme. 
Sila sedan genom en finhålig sil eller en silduk (typ linneduk).
Pressa gärna ur den sista saften ur "resterna" för där sitter mycket smak. Om du silar genom en vanlig sil så kan det behövas dubbla sil-omgångar! 

Häll upp i en ren flaska och förvara i kylen.

Lycka till och God Jul ♥

Önskelista

Jag har svårt att veta vad jag ska svara när folk frågar vad jag önskar mig i julklapp. Det finns förbaskat mycket som jag känner att jag önskar mig, som t.ex. tid, kunskap och energi till att starta upp alla projekt som jag har i hjärnan. Sedan finns sådant som jag behöver: en ny mixerstav (sambon kastade den gamla pga bakterieskräck), en pedal till min symaskin (har symaskin, men pedalen har försvunnit i flytt), och så ett gymkort. Men det är ju saker som jag planerar att fixa själv! förutom mixerstaven - den har Jens lovat att ersätta.

Men jag vill poängtera att det är en stooor skillnad på att behöva och roligt att fåHär nedan har jag listat saker som skulle vara roligt att få. Som ni säkert märker så tycker jag att det är roligast att få saker från andrahands-butiker. Detta beror på att dessa saker oftast har historia och karaktär vilket jag identifierar mig med ;)

Jag vill slå ett slag för en andrahands-jul! Det är kärleken, omtanken och det fina sällskapet som ska komma i första hand.

Vevvisp=coolast

Gräddkanna som passar
(hyffsat passar) min servis.


En gammal kakaoburk eller kanske rent av
en ännu äldre kakaoburk. De är så himla vackra!

...och så är det roligt att få kramar också. Inte att förglömma kramarna!! :D

grimaser av bara farten

Härom dagen hade jag och Jens lite långtråkigt. På denna tristess byggdes slutligen i en rad fotografier tagna med blixt, snabb slutartid och snabba skakningar på huvudet.

Det är klart värt mödan att klicka på bilderna för att se dem i större format!


Resultat: Okontrollerade ansiktsuttryck...


... huden följer inte riktigt med i övriga kroppens rörelser...

... och du tenderar att se ganska ful ut.


Slutsats: Ju snabbare du rör på dig desto fulare blir du.
Tips på slöjdade julklappar

Nu kommer jag inte att hinna göra detta eftersom att jag inte är tillräckligt snabb i slöjdhänderna ;) Detta betyder även att bilderna inte är mina egna. Fotografierna i detta inlägg är lånade från diverse olika sidor som jag inte kan adressen till. Jag ber om ursäkt för detta, men om ni bildgooglar efter bilderna så kommer säkert att hitta var de kommer ifrån.


Det första tipset passar nog bäst som julklapp till barn. Men jag hade blivit superglad av att få egenhändigt virkade gosaker trots att jag börjar närma mig 30 år. De fungerar ju faktiskt som prydnader också :)

Om man inte kan virka utan istället känner sig säkrare med nål och tråd så kan man även sy dem (se bilden nedan) Mumsich!

En annan slöjdgrej man kan göra är ståltrådsslöjd (även kallat luffar-konst/slöjd).

Ja, hugaligen om man ändå var tillräckligt ambitiös för att göra sig en ljuskrona i ståltråd! Det blir ett framtida projekt, uppskjutet på obestämd tid :P
För att göra ståltråden hållbarare/fastare så ska man lägga den dubbel, fästa ögelsidan i ett dörrhandtag (exempelvis) och sätta andra änden i en skruvdragar/borr-maskin och fräsa på. Då snurras den dubbel och blir hållbar och fast (detta har gjorts på ljuskronan).


Denna trådkorg tycker jag var så grymt vacker! Om man har ett vackert fat som inte har några vänner, då kan man göra en vacker fruktkorg av den.

Ja ja, det var mina slöjd-julklappstips. Det finns råmycket som man kan göra, men man ska ju ha tid och tålamod också ;)

Som vanligt går det att klicka på bilderna ifall ni vill se i större format.

Nattuggla

Jamensan! Här sitter jag och nattugglar :)

Katten ligger och snusar i sin korg som en lite kanelbulle, och sambon ligger avslocknad i sängen (för en gångs skull). Jorå, så det är ombytta roller kan man säga.

Idag gjorde jag romrussin-chokladtryfflar som jag tror blev ganska bra! Jag äter inte sånt, varken rom eller russin, så det är svårt att veta att man lyckats fixa en bra smak på dem. Jens fick vara min provsmakare och han verkade gilla dem, om han nu inte ljög för att inte göra mig sur och grinig d.v.s.

Så var jag och tog en massa tester idag också. Allt såg kanonbra ut, vilket jag fortfarande förundras över.


int så illa faktiskt...

Det slog men att det förra inlägget hade en genomgående negativ ton.. och så kan det ju vara ibland. Men jag har ju superbra dagar också! Som nu t.ex: Jag mår riktigt illa, men jag är inte på dåligt humör för det! Jag har haft jätteroligt de senaste dagarna.

För några dagar sedan fick min älskade sambo Jens för sig att klippa av dreadsen...


och igår fick vi besök av David


Jag och David åt sill och potäter :9  och Jens år en micropizza (sicken tönt)

Och idag hjälpte jag Jens med hans konstprojekt

Idag har vi även ätit risgrynsgröt och massor av pepparkakor. Mumsich!

Dålig uppdatering av ALLT!

Åhh.. Jag känner verkligen att jag har sackat efter de senaste veckorna :P  Det är svårt att hänga med. Jag har varit världssämst på att uppdatera.. allt som bör uppdateras, dessutom känns hjärnan som ett enda Rohypnol-ludd. Här finns inga koncentrationsmöjligheter överhuvudtaget!
Jag skulle ärligt talat kunna sova 18 timmar om dygnet, om det inte hade varit för att jag vaknar emellanåt och känner mig sjösjuk :P

Under den värsta omgången av illamåendet så "tom-kräktes" jag i 20 minuter.. alltså jag fick spykramper som jag inte kunde kontrollera, men det kom inte upp något. Men så har jag aldrig varit vidare duktig på att kräkas heller... det är någon mental spärr som gör att det inte går.

Jaha, och hur går det med avgiftningen då?

Snusavgiftningen: Det har gått ganska bra! Jag har naturligtvis varit snussugen, men det är helt klart uthärdligt :)

Kaffeavgiftningen: Har väl gått sådär halvbra. Jag dricker inte mer än tre koppar om dagen, men jag skulle bra gärna vilja bälga i mig litervis!! Jag får ont i skallen de dagar som jag inte har druckit kaffe, eller de dagar då jag bara har druckit en kopp. Kaffet är det som har starkast psykiskt grepp om mig.

SNRI-avgiftningen: Första veckan på halv dos hade jag nattliga kallsvettningar och mardrömmar. Jag har haft känslan av "elstötar" i kroppen och har haft små muskelryck som antagligen inte syntes utifrån, men jag kunde känna dem. Men i övrigt tror jag att det inte har påverkat mig så mycket- Möjligtvis kan nedtrappningen ha förstärkt tröttheten och illamåendet (när jag slutade att käka Remeron så mådde jag illa och hade svårt att äta en månad under nedtrappningen). Jag går fortfarande på halvdos eftersom att det kan vara direkt farligt för hjärtat att tvärsluta, speciellt när man har käkat ämnet i tolv år.

Just nu längtar jag bara tills solen kommer fram igen. Kanske (antagligen) blir jag lite piggare då det blir ljusare ute. Det är svårt att hålla någon sorts normal dygnsrytm när kroppen skriker - Är du dum i huvvet? det är ju mörkt ute! Mörkt=Natt!! Du ska SOVA!!

Ja, tur att tiden går fort. Snart vänder det... om några veckor :)

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin