ingenting

Ibland funderar jag så mycket att alla tankar bryts upp i ord och stavelser, som blir bokstäver, som blir tecken och ljud utan betydelse. Jag ogillar när sånt händer, världen blir så desorigenterad. Vissa skulle dock kalla det för en religiös upplevelse; när alla delar löses upp i dess egna obeständighet och blir till tomhet.
Känslan liknar den andra känslan som jag brukar få; man tittar sig i spegeln utan att känna igen sig själv, som att självet och kroppen inte hörde ihop alls.
Detta (det senare) kallas för depersonalisation http://www.ne.se/depersonalisation ) och upplevs vanligtvis under stress eller trötthet (hos en normalfrisk männsika) och anses vara fullt normalt. Eftersom att jag inte är medlem på ne.se så får jag nöja mig med att citera från wikipedia istället;

"Det är en förändring i förnimmelsen eller erfarenheten från jaget, så att jaget känns som overkligt. Personen som är drabbad känner sig frånkopplad från verkligheten eller sin egen kropp, eller den mentala processen."


"En person som är drabbad av depersonalisering kan oftast, utåt sett, interagera med sin omgivning väl. Faktum är att flertalet i den drabbades omgivning ofta inte uppfattar att den drabbade lider av depersonalisering, eftersom den drabbade oftast uppträder helt normalt."

 

hehe... det är ju tur att omgivningen inte behöver oroa sig iaf  ;P

Men nu var det inte detta som jag kände just nu, snarare att alla ting saknar verkligt varande. Jag kan känna att verkligheten är utan substans, ungefär som att;

- Jag hör vad du säger, men när orden kommer fram till mina öron så blir de till ljud, som vilket annat ljud som helst som fyller universum. Och i universums oändlighet är ljudet så litet att det kan jämföras med ett sandkorn av alla sandkorn som finns och som någonsin kommer att existera. Pricis som sandkornet smälter in i sin omgivning och blir ett med naturen, så smälter ljudet av dina ord in i oändligheten och försvinner. Dåtid, nutid, framtid - de är olika ord på ett fenomen som egentligen inte finns - tid. Därför har 'Alltid'  aldrig funnits, och därmed saknar även oändligheten betydelse - i samma oändlighet som illusionen om verklighet befinner sig. Det är nog därför ljudet av verkligheten känns så overkligt.

( egna funderingar, 27/9  2009 )

 

Det är så svårt att förklara en känsla som man knappt själv har grepp om. Jag tror att det kan vara det som kallas för derealisation (http://sv.wikipedia.org/wiki/Derealisation ) men en mycket kort och tillfällig sådan!  Det ska tydligen vara en sorts försvarsmekanism som psyket tar till när man tänker för mycket / för jobbiga tankar / eller att kroppen inte orkar med alla intryck (och därför stänger av detta).

Så tar vi ett inklipp ur Wikipedia igen:

" Derealisation kan vara en följd av neurologiska tillstånd, såsom epilepsi, migrän och lätt skada mot huvudet. Det finns en viss likhet mellan hypo-emotionalitet, en minskad känslomässig reaktion på saker i omgivningen, och derealisation. Detta gör att vi kan ana att det handlar om en rubbning av den process som känslomässigt färgar uppfattningsförmågan. Denna kvalitativa förändring av uppfattningsförmågan kan leda till att det man ser känns overkligt eller isolerat."


Jaa, vad ska man säga... jag kanske ska sluta att filosofera, och sluta känna efter så mycket?

 


På besök i Iggesund

(klicka på de små bilderna om ni vill se dem i större format)

I helgen var jag i Iggesund och firade den här lilla krabatens 2 års dag. Hom heter Meja och är en av mina bästa vänners dotter.

Ibland får jag för mig att jag skulle vilja he ett eget litet busfrö, men det krävs att man har energi, stabilt psyke, framtidsplaner, och tålamod; jag kan inte föreställa mig att jag någonsin kommer att fixa sånt utan att gå med ständig prestationsångest och konstant stressrelaterad migrän. Tråkigt tycker jag, för nog är det bra gött med ungar :)  Tur är väl det att man kan hälsa på sina vänner som har barn, så att man fyller en del av sitt barnbehov.
Meja hade blåbär på sin tårta. Jag, Meja och Errka (min goda vän, även kallad 'mamma Erika') gick för att plocka blåbär till födelsedagskalaset. Meja tryckte nog i sig hälften av alla blåbär redan vid plockningstillfället.
Sedan har vi ärven busat i massor, målat fina papperslappar, tittat på sniglar och på maskar, dansat, gosat, spelat kort, bakat muffins, handlat presenter, m.m.

så gör man pizza!


Pigelpotten som bor vid vår dörr


En solig augustidag

Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Jag tänkte bada, men jag fegade ur.
Skönt att vara i ett med naturen.

en dröm

härom natten drömde jag
om ett tomt rum med skira tapeter
nästan transparanta tapeter
blomstermönster som ord på en inköpslista
som råkade följa med i tvätten

urtvättade

inga dörrar, inga fönster
bara rummet och jag
jag varndrade av och an
från vägg till vägg i en evighet
linoleumgolvet var nedslitet av mina fötter
mina fötter av ömma av allt vandrande
allt vandrande runt i rummet
jag fick känslan av att varandet
känslan av att finnas

existensen
var som rummet
och dess blommiga tapeter
urtvättad

jag stannade upp
en mörk skugga under tapeten
av blomstrande mögelspridning
antaglingen framvuxen ur årtal
av ignorans och förnekelse
för vad som kunde finnas under

jag kunde känna det
krypandes in mot mina fötter
upp genom benen
och mögelblommorna slog ut
i mitt kött och spred sig
under min transparanta hud
i mina njurar och i mina tarmar
mage lungor hjärta
det tystade stämbanden
fyllde mina bihålor
och tog min syn ifrån mig

innan jag löstes upp i ingenting
hann jag tänka
på ett tomt rum
med transparanta tapeter
och ett uppnött linoliumgolv
jag hann tänka att
något annat hade aldrig funnits
inte heller det tomma
inte heller det öppna
och efter att rummets väggar föll
fanns inget

http://velourvenus.bloggspot.com

Näsåker, semester, camping

Mellan 30e juli - 1a augusti åkte jag, Jens och Jonny på campingsemester. Vi åkte till Näsåker, som under dessa dagar blommade ut i Urkult-festivalen: http://www.urkult.se/
Dessvärre var vi så fattiga att vi struntade i att betala in oss på festivalområdet, det fick bli en gammal hederlig campinghelg i stället.  Nyktra var vi också! det var så skönt att vakna på morgonen och känna att man faktiskt orkade leva :P
Johnny och Matilda  Urkult, Näsåker 2009
Jens blev lite upprymd av festival-atmosfären och började bära mig på ryggen. Sedan snubblade Jens över sina egna fötter, och istället för att ta imot sig med händerna använde han huvudet som stötdämpare.Han fick lite märken i ansiktet vid denna närkontakt med moderjord.
Det regnade ganska mycket. Mysigt att ligga och ligga i tältet  och götta sig medan det smattrar av regn utanför.
Sedan träffade vi min kusin Alva och hennes dotter Lin. Jag och Alva satteJens på bära-barn-övning, vilket han fixade relativt bra. Jens blev stormförtjust i Lin - hon i sin tur blev stormfärtjust i Jens glasögon.
Jens busar med Lin.   Näsåker 2009
Jag orkar faktiskt inte skriva något mer nu. Men hörrni, klicka på bilderna så får ni se dem i större format :)
Kram kram.

RSS 2.0

Följ min blogg med Bloglovin